6 onbekende Spaanse eilanden die je wilt kennen image
Lkoedam

6 onbekende Spaanse eilanden die je wilt kennen

Ibiza, Mallorca, Gran Canaria, Tenerife? Been there, done that! Als je écht van het gebaande pad af wilt, wijk je uit naar een van deze idyllische Spaanse eilandjes, die je nog niet kent.


Wil jij óók dit tropische binnenland voor jezelf hebben? (Foto: Reisreporter Biaed)

1. La Gomera

La Gomera is hét alternatief voor Gran Canaria en Tenerife, met hun overvolle stranden en resortketens. Je komt er eenvoudig met een ferry vanuit Tenerife en hebt er de ruwe kust en het tropische binnenland praktisch voor jezelf. Het leven op het eiland is nog hartstikke traditioneel en doordrenkt van interessante gebruiken. De Gomeranen communiceren er al eeuwenlang hetzelfde: middels een gefloten ‘taal’ die Silbo heet en tot kilometers verderop te horen is. Toen de taal aan het begin van de 21e eeuw op het punt stond van uitsterven, maakte de lokale overheid er een verplicht schoolvak van. Oren open dus, tijdens je wandeling door de natuur!

2. El Hierro

El Hierro – het kleinste én slaperigste Canarische eiland – is in zijn geheel uitgeroepen tot Unesco Wereldbiosfeerreservaat. De circa tienduizend locals houden er een duurzame levensstijl op na. Het eilandje ligt zelfs op koers om ’s werelds meest energiezuinige eiland te worden. Het lava- en zandlandschap is grotendeels bar, met hier en daar dichtbegroeide toefjes subtropisch bos. Maar misschien nog wel indrukwekkender is wat er zich ónder water afspeelt. Kenners komen van heinde en verre naar El Hierro toe om er tussen grote scholen tropische vissen te duiken naar lavaformaties. De watertemperatuur is er het hele jaar door aangenaam warm.


Tussen de lavarotsen liggen kleine baaien waarin je kunt zwemmen (Foto: Reisreporter TravelGoom)

3. La Graciosa

Inwoners van Lanzarote zien La Graciosa, op twee kilometer ten noorden van Lanzarote, als hun eigen geheime ontsnappingsplek. Al gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat het eiland al wel in trek is bij dagjesmensen. Er ligt één gehucht ‘van formaat’ – Caleta del Sebo – van waaruit je per Land Rover of mountainbike excursies kunt maken naar de mooiste uithoeken van het eiland. Genoeg wilde duinen en verlaten strandjes betreden voor één dag? Probeer dan een tafeltje te scoren bij Enriqueta, een lokaal restaurantje in een achterafstraatje in Caleta del Sebo.

4. Islas Cíes

Wist je dat er Spanjaarden zijn die beweren dat de mooiste stranden van het land niet op de Canarische Eilanden of aan de oostkust liggen, maar aan de Atlantische kust? Ze doelen op de Islas Cíes, drie eilandjes op een uur varen van havenplaats Vigo, die samen een natuurreservaat vormen. Een gerespecteerd reismedium doopte het Rodas-strand op Monteagudo zelfs om tot het mooiste strand van de wereld. De archipel is met name in de zomer geliefd onder Galiciërs, die de provincie op het vasteland verlaten om er een dagje te zonnebaden. Er zijn nauwelijks faciliteiten en je neemt je afval weer mee terug op de boot. De nacht doorbrengen in een tentje tussen de duinen? Dat kan, maar wees er op tijd bij.


La Graciosa vanaf uitzichtpunt Mirador del Rio (Foto: Reisreporter Mary54)

5. Ons

Wat ons betreft kan Ons met recht een onontdekte eilandparel worden genoemd. Net als de naburige Cíes-archipel is dit eiland voor de kust van Galicië gezegend met puntgave poederstranden. Goed, het dorpje Canexol ontvangt zo nu en dan nog wel eens een verdwaalde toerist. Maar in het ret relaxtere Playa de Melide of piepkleine O Curro heb je het rijk gegarandeerd voor jou alleen. In laatstgenoemde dorpje móét je de lokale delicatesse proberen: in paprika- en knoflooksaus gestoofde inktvis.

6. Cabrera

Hoewel Cabrera, voor de zuidkust van Mallorca, onder andere bewoond werd door Noord-Afrikaanse piraten, Franse krijgsgevangenen, Spaanse soldaten en monniken die zich hadden misdragen, is het een geliefd toevluchtsoord voor Mallorcanen die even willen ontsnappen aan het hectische zomerseizoen. Maar ondanks al die wisselingen van de wacht, herinneren alleen de afgelegen vuurtoren en het afbrokkelende 14e-eeuwse kasteel nog aan de vroegere bewoning. Er is één accommodatie op het eilandje: een hostel met twaalf bedden.