Waarom je ALTIJD links een vliegtuig instapt image
Lkoedam

Waarom je ALTIJD links een vliegtuig instapt

Heb jij er ooit bij stilgestaan dat de deur naar de vliegtuigcabine zich altijd aan de linkerzijde bevindt? Wij hebben de verklaring voor je.


Is het jou al eens opgevallen dat je altijd links instapt? (Foto: D. Brandsma, Flickr)

Waar je ook heen reist, je zal het vliegtuig te allen tijde aan de linkerkant boarden – kleine passagiersvliegtuigjes, zoals Cessna’s, niet meegerekend. Maar waarom eigenlijk? Naar het schijnt zijn er drie verklaringen.

  • Verklaring 1: Door passagiers aan de linkerkant te laten boarden, heeft het grondpersoneel alle ruimte om het vliegtuig, aan de rechterzijde, bij te tanken en de bagage in te laden.
     

  • Verklaring 2: Van oudsher zit de piloot aan de linkerzijde van de cockpit. Door de deur aan de linkerkant van het vliegtuig te plaatsen, heeft de piloot dus meer zicht op de positie van de ingang ten opzichte van de vliegtuigslurf en de speling tussen de vleugel en het terminalgebouw.
     

  • Verklaring 3: De eerste vliegtuigmakers plaatsten de vliegtuigdeur aan de linkerzijde omdat ze het voorbeeld volgden van schepen. Schepen meerden eveneens links aan, om hun passagiers te verwelkomen en af te zetten, omdat zich aan de stuurboordzijde een roer bevond.