Onze 10 favoriete Nederlandse natuurjuweeltjes image
Lkoedam

Onze 10 favoriete Nederlandse natuurjuweeltjes

Wij kunnen niet vaak genoeg benadrukken: het avontuur begint al om de hoek. Want telkens als je denkt dat je Nederland wel zo’n beetje gezien hebt, dient zich weer een andere, verborgen natuurparel aan. Dit zijn onze favorieten.



Hier neem jij het zomersneeuwverschijnsel waar ... (Foto: Ruben Smit)



1. Observeren in de Blauwe Kamer



In het Utrechts natuurgebied de Blauwe Kamer, waar het water van de Nederrijn vrij spel heeft, neem je in de laatste week van augustus zomersneeuw waar. Dit zijn grote wolken eendagsvliegjes. De kleine vliegjes komen ’s nachts met duizenden tegelijk uit het water om te paren. De soort is zo’n vijftien jaar geleden door watervervuiling bijna uitgestorven, maar maakt nu gelukkig een comeback.



2. Ontdekken in de Rijnstrangen



Wist je dat ’s lands stromen, strangen, rivierarmen en nevengeulen bruisen van het natuurleven? Wat dat betreft schieten de Rijnstrangen in de Gelderse Poort eruit. Als je er voor het eerst komt – de Rijnstrangen vormen een uitgestrekt riviermoeras – waan je je in Oost-Polen.



3. Fietsen in de Ossenwaard



Nog zo’n paradijsje, met name voor wandelaars, is De Ossenwaard, een vredig, onverhard weggetje van Lobith naar het Duitse Elten. Er loopt een fietspad door dit schilderachtige gebied, van Lobith langs de Oude Rijn naar Herwen. Dit gebied, in een uithoek van ons land, kan met recht een onbekend natuurpareltje worden genoemd.





Bij Huis ter Heide wil je toch kind aan huis zijn? (Foto: Hans Moerkens © Columbus Travel)



4. Overbruggen in de Moerputten



De Moerputtenbrug ten westen van ’s-Hertogenbosch is een bijzonder stukje industrieel erfgoed midden in de Brabantse natuur. Deze zeshonderd meter lange, voormalige spoorbrug werd in 1890 in gebruik genomen om goederen te vervoeren door het natte laagveengebied. Tegenwoordig raak je er alleen als wandelaar nog het spoor bijster. Je kunt er namelijk drie verschillende routes lopen: het Halvezolenpad van 1,4 kilometer, de Bruggenroute van 5 kilometer en de Gementroute van 7,6 kilometer. Het Halvezolenpad en de Bruggenroute zijn goed te combineren als trail van 5,4 kilometer. Druk een kaartje van het gebied af op de website van Staatsbosbeheer.



5. Luisteren bij Huis ter Heide



Landgoed Huis ter Heide doet zijn naam eer aan, want dit Brabantse natuurgebied bestaat uit rustgevende vennen en heiden. In dit verstopte natuurjuweeltje in de buurt van Tilburg kun je niet alleen heerlijk wandelen, maar ook genieten van de geluiden van de natuur. Zo maken de kikkers in dit waterrijke gebied een lawaai van jewelste en is het een paradijs voor vogelaars. Bij Huis ter Heide kun je vier verschillende wandelroutes volgen. Aanrader: de rode route van 6,5 kilometer. Columbus-tip: Ga met het openbaar vervoer naar station Tilburg en huur ter plekke een OV-fiets om de laatste twaalf kilometer mee te overbruggen.



6. Genieten op Tiengemeten



Het in het Haringvliet gelegen eilandgebied Tiengemeten krijgt van ons een tien. Op dit prachtige natuureiland komen verschillende vogelsoorten, bevers en muskusratten voor. Ook kinderen kijken er hun ogen uit; de Schotse Hooglanders lopen er los rond en de overtocht met het pontje is een bijzondere manier om er te komen.  





Ook loslopende Schotse Hooglanders zien? (Foto: Reisreporter MarioBentvelsen)



7. Luieren bij de Zevenhuizerplas



Effe lekker uitwaaien? Maak dan een wandeling in het gebied rondom de Zevenhuizerplas, op een steenworp afstand van Rotterdam. De plas werd pas in de jaren zeventig gegraven, maar dat wil niet zeggen dat er geen natuurschoon te zien is. Er werd zelfs een heuse natuurdocumentaire over gemaakt – Vele gezichten van de Zevenhuizerplas. De recreatieplas is in trek bij dagjesmensen. Logisch, want je kunt er heerlijk op het strandje liggen, bootje varen, kanoën en zelfs surfen. Ook vogelliefhebbers komen er aan hun trekken.



8. Flaneren over de Brielse Stadswallen



Je zou het niet zo een, twee, drie verwachten, zo onder de rook van Rotterdam. Maar het natuurgebied nabij het historische Brielle is verrassend veelzijdig. Columbus-tip: Combineer er twee wandelingen met een fietstocht. Reken 1,5 uur voor de stadswandeling ‘De Brielse Stadswallen’, huur vervolgens voor € 10 een fiets bij Verhuurcentrum Brielle en rijd acht kilometer naar Oostvoorne. Parkeer je fiets bij restaurant Aan Zee en begin aan een wandeling vanaf Strandweg 1. Volg de bordjes van de Brielse Meerroute en maak de tocht langs het Oostvoornse Meer. We zeiden toch: Brielle en de natuur eromheen zijn verrassend veelzijdig …





Zo ontdek je de omgeving van Brielle op de Columbus-manier (Foto: Corrie de Winter © Columbus Travel)



9. Snorkelen en duiken in de Waddenzee



Miljoenen reizigers gaan naar Australië, aan de andere kant van de wereld, om het Great Barrier Reef te zien. Maar wat veel mensen niet weten is dat er in onze eigen Waddenzee ook riffen liggen. Dat zijn mossel- en oesterbanken, die weer helemaal terugkomen sinds de visserij aan banden is gelegd. En dat zijn werkelijk waar een soort koraalriffen in het Waddengebied, dat trouwens ook steeds helderder wordt. Als je dat ziet, met alle vissen en wier, dan geloof je bijna niet dat je in Nederland bent. Waar precies? Daarvoor moet je documentairemaker Ruben Smits WAD, overleven op de grens van water en land zien.



10. Kanoën in de Biesbosch



Oké, De Biesbosch is nou niet bepaald wat je noemt een ongebaand pad. Maar hoe je het ook wendt of keert: dit Zuid-Hollandse natuurgebied steekt er toch echt met kop en schouder bovenuit. Wist je dat het het grootste zoetwatergetijdengebied is van Europa? Het park wordt momenteel herontwikkeld om de rivier nóg meer ruimte te bieden. Een Biesbosch-toertje doen à la Columbus? Hijs je dan in een gehuurde kano, want kanoën langs en door deze gebieden is gewoon toegestaan. Bovendien nader je op deze manier wild tot op korte afstand, omdat de dieren je niet horen aankomen.