15 originele dagjes uit in opgepimpt Nederlands erfgoed
In voormalige fabrieken, loodsen en pakhuizen zijn de laatste jaren de spannendste stukjes stad ontstaan. Waar eerst machines bulderden en de geur van chemicaliën hing, zitten nu hippe bars, inspirerende kunstinstellingen en bijzondere slaapadresjes. Maar je moet ze wel eerst weten te vinden. Daarom deden we een rondje Nederland en brachten voor jou onze favoriete omgetoverde industriële erfgoederen in kaart.
Zie jij een dagje uit in Amsterdam-Noord
wel zitten? (Foto: Stork)
AMSTERDAM
Een compleet avondje uit in loodsen en garages
Nog een paar jaar en dan moet ook het Hamerkwartier geloven aan de bouwwoede die in Amsterdam heerst. De verzameling loodsen en armetierige bedrijfsgebouwtjes aan en in de buurt van het Hamerkanaal, met her en der een leuke horecaplek, zal worden omgebouwd tot woonwijk. Sla dus nu je (hamer)slag en ga net als wij chic dineren in Stork, het grootste visrestaurant van de stad, of gezellig borrelen in speciaalbierbrouwerij Oedipus. Minder bekend maar al even fantastisch zijn het Skatecafé, waar we een hapje deden terwijl skaters van een halfpipe af vlogen, en Coba Taqueria, een Mexicaans restaurant in een voormalige garage (taco’s én sprinkhanen, anyone?). Daarna nog een filmpje pikken in FC Hyena of de zon in het IJ zien zakken vanaf het terras van restaurant Hangar!
Naar het strand op een scheepswerf
Toen arbeiders in 1979 het Nederlandsche Dok en Scheepsbouw (NDSM)-Terrein voorgoed verlieten, trokken krakers in de leegstaande gebouwen. Ze bouwden er een van Amsterdams geliefdste ‘broedplaatsen’, betaalbare woon- en werkruimten voor kunstenaars. De ateliers zijn er nog steeds, maar de meeste bezoekers komen nu naar het terrein voor de gezellige eetplekjes aan het water. Onze favoriet: het uit gestapelde containers opgebouwde restaurant Pllek, inclusief stadsstrand.
Badderen in een kraan
Een van de (letterlijke) hoogtepunten van het NDSM-terrein torent zo’n vijftig meter boven de voormalige werven en loodsen uit: Kraan 13. In het gevaarte zijn enkele jaren geleden een televisiestudio en drie luxe hotelkamers ondergebracht. Alle suites van het Faralda NDSM Kraanhotel hebben een fantastisch uitzicht over de haven en binnenstad van Amsterdam en zijn uitgerust met een bad en/of douche, maar eerlijk is eerlijk, we zitten het liefst helemaal bovenin. Daar kun je met je liefde in een heuse jacuzzi springen, met champagne en een ondergaand zonnetje.
Zie jij een dagje uit in Rotterdam
wel zitten? (Foto: Columbus-reporter Tim Bilman)
ROTTERDAM
Boodschappen doen en naar het theater in een oude havenloods
In de afgelopen jaren is Rotterdam door verschillende buitenlandse media gebombardeerd tot een van de nieuwe capitals of cool. En daar zijn wij het roerend mee eens. Het kan bijna niet anders dat Katendrecht, een schiereiland in de Maashaven en voormalige rosse buurt, daaraan heeft bijgedragen. Stralend midddelpunt is de Fenix Food Factory. Na een dagje shoppen en smikkelen in deze culinaire broedplaats, ondergebracht in een oude havenloods, trek jij geheid je neus op voor de supermarkt. Een voorproefje: ambachtelijke kazen met een basis van rauwe melk van Booij Kaasmakers, cider en Poiré van CiderCider, Marokkaanse tapas van Meneer Tanger, ouderwetse bieren in een Rotterdams jasje van Kaapse Brouwers en versgebakken stroopwafels van Stroop Rotterdam. Een andere hotspot op Katendrecht is Theater Walhalla. Vernoemd naar een vooroorlogse dansclub waar gedanst werd op draaiorgelmuziek, is dit een zaal van de oude stempel; klein, intiem en sfeervol. Het programma loopt uiteen van muziek tot cabaret en van toneel tot talkshows. Aan de overkant zit dependance Kantine Walhalla. In deze oude arbeiderskantine bevinden zich onder andere een foyer, café en theaterwinkel.
EINDHOVEN
Uitgaan in oude Philips-fabrieken
Gloeilampen, radiotoestellen en tv’s: tot de jaren negentig was het gigantische bedrijventerrein Strijp-S het hart van elektronicagigant Philips. Alles zat er, van de researchafdeling tot het opslagmagazijn. Toen het bedrijf besloot stapsgewijs Eindhoven te verlaten, werd het complex omgetoverd tot broedplaats voor de creatieve sector. Kunstenaars, ingenieurs en developers werken er niet alleen, ze wonen er ook – in jaloersmakende lofts – en gaan er uit. Bijvoorbeeld in de moderne kunstruimte MU en in filmhuis Plaza Futura. Toen wij een dagje over het terrein slenterden, klopten we eerst aan bij Vershal het Veem, een dagelijkse overdekte markt, en deden we daarna een hapje bij Radio Royaal, een Frans-Duits restaurant in het voormalige energiehuis van Philips met dito rauwe industriële uitstraling. Met het buikje rond gingen de schoenen uit voor een blotevoetenfeest in POPEI, het alternatieve muziekcentrum in het iconische Klokgebouw.
Zie jij een dagje uit in Zaandam wel zitten?
(Foto: Columbus-reporter Tim Bilman)
HAARLEM
Dansen in een lichtfabriek
De Lichtfabriek werd vroeger gebruikt om heel Haarlem van warmte en licht te voorzien. Het grote complex omvat verschillende gebouwen met elk zijn eigen karakteristieke, sfeervolle uiterlijk. Wij brachten een bezoekje tijdens een lokaal politiek debat. Op deze prachtige plek vol Haarlemse geschiedenis werd toen door lokale visionairs over de Haarlemse toekomst gesproken. Maar ook kun je er tot de kleine uurtjes los op een technofeestje. Omdat het eruitziet als een verlaten fabriek ademt het gehele complex veel sfeer. Je vindt in de gebouwen ook creatieve ondernemers, zoals in de Nieuwe Vide, waar kunstenaars hun werk tentoonstellen en ook vaak theater, lezingen, films en exposities op het programma staan.
Dineren in een cacaofabriek
In de zomer van 2017 opende restaurant Frisk zijn deuren in de voormalige cacaofabriek van de familie Droste. ‘Frisk’ is Deens voor ‘vers’ en ook het uitgangspunt van de keuken: frisse, lokale producten, gepresenteerd op een creatieve maar eenvoudige manier. Ook vind je de Droste-chocoladepastilles op de kaart, een knipoog naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. Start je dag met een kop verse koffie op de gezellige bank, ga lunchen met collega’s in de serre aan het water of dineer met vrienden in het restaurantgedeelte – er is altijd wel een mooi plekje vanwaar je de geschiedenis van de oude fabriek in je op kunt nemen. Frisk heeft een aantal meubels (waaronder de prachtige bar) laten ontwerpen door de makers van MAAK.
Inspiratie opdoen bij de nieuwe generatie ambachtslieden
De MAAK-locatie, een voormalige gemeentewerf in de Waarderpolder, biedt onderdak aan creatieve bedrijven die werkzaam zijn in de innovatieve technologiesector. Je kunt aankloppen bij een bijzondere mix van makers die zich specialiseren in 3D-printen, de allernieuwste digitale productiemethodes en hergebruik van uiteenlopende materialen. Blij werden we tijdens onze rondwandeling onder andere van de houten meubels van WoodDudes, de gepimpte motorfietsen van Cool Kid Customs en de designinterieurs van ontwerpbureau Van Stuk.
ZAANDAM
Naar de markt in een munitiefabriek
Heb je al eens gehoord van de Stelling van Amsterdam? Deze verdedigingslinie ligt binnen een straal van ruim vijftien kilometer om onze hoofdstad. In het hart van het gebied, het Hembrugterrein aan het Noordzeekanaal in Zaandam, werden de wapens en munitie voor de Stelling gemaakt en opgeslagen. Nu het gevaar is geweken hebben tientallen creatieven er hun toevlucht gezocht in de monumentale opslaghuizen, bunkers en schietbanen. In het oude laboratorium LAB-44 zitten nu bijvoorbeeld een restaurant, minibrouwerij en een bedrijfje dat sambal weer hot probeert te maken (sorry, we konden het niet laten). En in de voormalige munitiefabriek De Kathedraal zit nu de streetfood- en Afrikaanse curiosamarkt Yada Yada Market , een van onze favoriete markten in Nederland. Het terrein is gemakkelijk bereikbaar met het pontje vanuit Amsterdam.
Zie jij een dagje uit in Maastricht
wel zitten? (Foto: Columbus-reporter Elke Berens)
MAASTRICHT
Op ontdekking in een sanitairfabriek
Oké, het complex is nog niet helemaal af, maar wij weten nu al zeker: De Sphinx wordt dé nieuwe industriële hotspot. Maastricht pakt groots uit met de voormalige fabrieksgebouwen van de sanitairproducent. Ga er nu al een drankje doen in de designbar van The Student Hotel, een arthousefilmpje pakken in Lumière, een expootje bezichtigen bij Bureau Europa, naar een concertje in poppodium De Muziekgieterij of op het terras zitten in binnenhaven Het Bassin. Meld je op de eerste zaterdag van de maand bij de lokale VVV voor een rondleiding naar het dak van het Eiffelgebouw, dat nu aan de binnenkant wordt gerestaureerd, vanaf € 5,95 p.p.
De regionale keuken proeven in een brandweerkazerne
De Brandweerkantine is hip. Juist nu de brandweerwagens hebben plaatsgemaakt voor een restaurant, verspreidt het nieuws over deze voormalige brandweerkazerne zich als een lopend vuurtje. En we kunnen inderdaad niet anders concluderen dan dat deze transformatie ijzersterk gedaan is; de grote ruimte, het jarennegentiginterieur, het verrassende eet- en biermenu, de pingpongtafel, de ruilbibliotheek en de Schnitzel-Dienstag.
DEVENTER
Een terrasje pikken met zicht op vrachtschepen
Dat Deventer meer is dan de Vikingen, middeleeuwen en Hanze, wordt duidelijk als we op een zonnige zaterdagmiddag rondstruinen in het Havenkwartier, een van de oudste industrielandschappen van de stad. Vroeger leverde de handel hier via de rivier de IJssel grote rijkdom op. De haven is nog steeds in gebruik door grote vrachtschepen maar in het industriële erfgoed zitten nu vooral creatieve ondernemers zoals fotografen, muzikanten en designers. Je vindt er ook al enkele hartstikke leuke horecaplekken. De potentie hangt in de lucht, maar het is vooralsnog rustig. We kijken naar het krijtzwarte bord van Piknik, een hip uitziende – ja, wat is het eigenlijk – open bar/restaurant/dansplek. Je kunt er burgers en patat eten, biologisch snacken en de voetjes van de vloer laten gaan op livemuziek. Ook al is de ruimte tijdens ons bezoek praktisch leeg, de sfeer is al helemaal leuk. We hebben trek en lopen door naar Fooddock, dat in een oude graansilo zit. Je haalt hier bij kraampjes lekkere hapjes en kunt dan buiten plaatsnemen op het terras aan het water. De tapas en dimsums smaken goed en de sfeer is gezellig. Onze tip: houd de evenementenagenda in de gaten en combineer een bezoek aan de buurt met het historische centrum van Deventer, dat slechts tien minuten lopen verderop ligt. Lees hier ook voor meer info
Zie jij een dagje uit in Gouda wel zitten? (Foto:
Columbus-reporter Sylvia Overkamp)
GOUDA
Kaasfonduën in een lichtfabriek
In de tijd dat er nog géén stofzuigers, wasmachines of drogers waren, was de stroom die werd opgewekt in de gemeentelijke lichtfabriek voldoende om de gloeilampen in Gouda te laten branden. Ruim een eeuw later wordt er alleen nog eetlust opgewekt. En energie, zo merkten we toen we binnen liepen in een tot de nok gevulde Lichtfabriek, dé food-, drink- en partyhotspot van de stad. Het industriële karakter van het pand is behouden gebleven en met smaak heringericht. Wat ons meteen opviel is dat licht er nog steeds een belangrijke rol vervult. Niet alleen vanwege de hoge raampartijen, maar ook in de vorm van indrukwekkende lampen die aan het industriële plafond zijn aangebracht. Oh, en als je er dan toch bent … Do as the Gouwenaars do en trakteer jezelf op Gouda-kaasfondue in de pop-up Fonduefabriek in de kelder, elke dinsdag-, donderdag- en zondagavond.
AMSTELVEEN
Kruidig eten in een oude kruitfabriek
De lieflijke locatie op een steenworp afstand van de Amstel doet anders vermoeden, maar het terrein van de Kruidfabriek heeft een explosief verleden. Eeuwenlang werden hier springstoffen, waaronder buskruit en schietkatoen, geproduceerd. Nu treffen we bij aankomst een fantastisch restaurant – in een ruimte die vroeger als koeienstal fungeerde – en een in het oog springende broeikas. Die levert de kruiden en specerijen voor biologische gerechten, van de truffelrisotto tot de polentafrietjes.
HARLINGEN
Logeren in een havenkraan
Dat je in de Havenkraan, een zeventien meter hoog gevaarte, supercomfortabel kunt overnachten is al bijzonder genoeg. Maar je kunt ook nog eens je uitzicht zelf bepalen! Door middel van een stuurknuppel zetten we vijfenzestigduizend kilo staal in beweging en draaien we rond en rond en rond. Aan de ene kant het knusse centrum van Harlingen en aan de andere kant de weidse Waddenzee. Dat is nog eens wakker worden.
Dit artikel is in samenwerking opgesteld met: