Reisverslaving bestaat écht. Herken jij deze symptomen? image
Lkoedam

Reisverslaving bestaat écht. Herken jij deze symptomen?

Staan er voor jou nooit genoeg tripjes op de planning? Jaag jij al je geld erdoorheen aan reizen? En kamp jij na iedere vakantie met een reverse culture shock? Dan ben jij waarschijnlijk verslaafd aan reizen. De prognose bestaat namelijk écht! Herken jij je in deze symptomen?



Voel jij je ook zo aangetrokken door verre, onbekende oorden? (Foto: Reisreporter reiscoureur)



Sinds de creatie van wereldkaarten, verlangen we ernaar om te ontdekken wat er aan de andere kant van die bergketen, zee of atmosfeer gebeurt. Talloze onderzoeken stelden al vast dat deze reislust ons slimmer, blijer en creatiever maakt. Maar kan dit natuurlijke instinct ook leiden tot een verslaving? Het antwoord is ja, aldus Dr. Michael Brein, een Amerikaanse psycholoog die gespecialiseerd is in reizen en interculturele communicatie.



Dromomania



De verslaving heet dromomania en verwijst naar een abnormale drang om te reizen. Iemand die aan dromomania lijdt, is bereid om er méér aan uit te geven dan hij heeft en zijn liefde, werk en veiligheid er voor op te geven. De term, die aan het begin van deze eeuw zelfs werd opgenomen in een universele, officiële lijst met psychologische stoornissen, werd in de 19e eeuw in het leven geroepen om de conditie van de Franse reiziger Jean-Albert Dadas aan te duiden. Deze Fransman reisde ruim vijf jaar te voet door Europa, van Berlijn tot Praag en van Moskou tot het toenmalige Constantinopel (Istanboel), voor hij bezweek aan uitputting. De doktoren concludeerden dat hij leed aan een ernstige vorm van dromomania. Nu wordt de term echter alleen nog gebruikt om extreme, competitieve reizigers aan te duiden, die bijvoorbeeld zo snel mogelijk élk land van de wereld willen hebben gezien.



Routine



Het wil dus niet direct zeggen dat de miljoenen Instagrammers, die zichzelf omschrijven als #traveladdict, ook daadwerkelijk reisverslaafd zijn. Al kan het dus wel zo vóélen. Dr. Brein legt uit: ‘Zodra je inziet hoe uniek en belonend je nieuwe inzichten en reiservaringen zijn, hoe méér je wil reizen. Desondanks delen de meeste mensen hun leven zo voorspelbaar, gemakkelijk en stressvrij in. En hoe langer je deze routine in stand houdt, hoe meer je je persoonlijke groei, kansen en beloningen in de weg staat. Ontsnappen aan deze routine en jezelf uitdagen door te reizen, draagt bij aan de menselijke behoefte aan prestatie en zelfverwezenlijking’.