De 10 raarste kersttradities. Van halfmensen tot radijzen image
Wil de water

De 10 raarste kersttradities. Van halfmensen tot radijzen

Terwijl Nederland traditiegetrouw het gourmetstel afstoft en een kerstboom in huis haalt, wordt kerst elders in de wereld op héle andere manieren gevierd. Dit zijn de tien spraakmakendste kersttradities.



Hoe traditioneel vier jij de kerstdagen? (Foto: Ashwin Chandrasekaran, Flickr)



10. Estland – Sauna in plaats van santa claus



Om de koude kerstdagen goed door te komen, gaan Estse families met z’n allen naar de sauna om zich op te warmen en bij te komen. De traditie wordt herhaald op nieuwjaarsdag en tijdens de midzomerfeesten, die verwijzen naar de zomerzonnewende op 21 juni. 



9. Venezuela – Skatend naar de kerk 



In Caracas, de hoofdstad van Venezuela, worden de wegen afgesloten voor fanatieke skaters en rolschaatsers die eens per jaar naar de kerkelijke mis cruisen. Bijna de hele stad doet mee aan deze jaarlijkse traditie, aangezien 95% van de Venezolanen Rooms-Katholiek is. Op kerstavond gaan kinderen zelfs extra vroeg naar bed zodat ze ’s ochtends vol energie kunnen skaten. Na afloop van de mis is het tijd voor koffie en tostadas, een soort gefrituurde tortilla's.



8. Tsjechië – Schoenwerpen



Alleenstaande, Tsjechische vrouwen doen er álles aan om de kerst niet alleen te door te brengen. Zo werpen ze jaarlijks tijdens kerst een schoen over hun schouders op straat. Landt de schoen met de punt richting de voordeur van het huis, dan zal de vrouw – volgens de traditie – binnen twaalf maanden in het huwelijksbootje stappen.



7.  Duitsland – Augurken verstoppen 



Als we de Amerikanen moeten geloven, behangen Duitsers hun kerstboom met augurken. De aanleiding voor dit fabeltje is het verhaal van Hans Lauer, een gewonde, Beierse soldaat. Hij werd gevangen genomen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1860) en smeekte de cipier om een augurk tegen de honger. Verrassend genoeg herstelde hij volledig en sindsdien hing hij elke kerst een augurk in zijn kerstboom. 



6. Noorwegen – Bezemloze kerst 



Als een Noor een kerstbal in duigen laat vallen, kunnen de scherven niet zomaar worden opgeveegd. Men is er namelijk heilig van overtuigd dat heksen en geesten tijdens kerst op zoek gaan naar een bezem om op te vliegen. In de kerstperiode blijven Noorse bezems dus goed opgeborgen. 





Breng je brief persoonlijk langs bij de kerstman (Foto: Reisreporter Explorer)



5. Japan – Kentucky Fried Christmas 



Jij moet er waarschijnlijk niet aan denken om voor kerst een tafeltje te reserveren bij fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC). Maar in Japan is het de normaalse zaak van de wereld. Het KFC-kerstmenu ontstond naar aanleiding van een groepje toeristen dat per se kalkoen wilde eten tijdens kerst. In reguliere restaurants bleek dat nog knap lastig. 



4. Oostenrijk – Vluchten voor Krampus 



Kerstmis is voor Oostenrijkse kinderen een ware hel. In december jaagt Krampus - een mythisch figuur dat helf geit en half mens is - Oostenrijkse kinderen die stout zijn geweest namelijk de stuipen op het lijf. Je raadt het echter al; in werkelijkheid zijn het lokale mannen die zich voor de gelegenheid uitdossen als Krampus. 



3. Canada – Een verre penvriend 



Wist je dat de kerstman zijn eigen postbus heeft? Post geaddresseerd aan het onderstaande adres wordt niet alleen geopend, maar ook beantwoord door een Canadees postbedrijf.



Santa Claus

The North Pole

HOH OHO, Canada



2. Mexico – Nacht van de radijzen 



Kerstmis is in Oaxaca, een stad in het zuiden van Mexico, een ware strijd. Zo’n honderd deelnemers proberen er tijdens de Nacht van de Radijs de mooiste uitsnede in een reuzenradijs te maken. Dieren en de heilige maagd Maria zijn slechts enkele voorbeelden. De radijzen worden tot een halve meter groot en drie kilo zwaar. De pr(ad)ijswinnaar krijgt ongeveer 750 euro en een foto in de krant.



1. Spanje – (Ont)last christmas 



Elk jaar, op 8 december, komt Tió de Nadal langs. De goedheiligman is afgeleid van el caganer (de kakker), een bekend beeldje van een gehurkt mannetje die zijn behoefte doet. Tió de Nadal is een houten stronk gekleed in een rode, Catalaanse cape. Volgens de traditie voeden kinderen hem met eten en ‘poept’ hij vervolgens cadeautjes uit.