Je bent te laat en mist je vlucht. Wat nu? image
Lkoedam

Je bent te laat en mist je vlucht. Wat nu?

‘Stop het vliegtuig! Sluit het vliegveld af!’ zijn je eerste reacties. Maar zodra het besef doordringt, realiseer je je dat er niets meer aan te doen is. Je vliegtuig is vertrokken, en jij zit niet aan boord. Wij leggen je stapsgewijs uit wat je kunt verwachten als je door je eigen schuld je vliegtuig mist. Maak je op voor een walk of shame.



Heb jij wel eens een vlucht gemist? (Foto: Robert Young, Flickr)



Er is een protocol voor mensen die hun vlucht hebben gemist. Het wordt gebruikt op vliegvelden wereldwijd, en is nogal complex. Zéker als je al voorbij de veiligheidscontrole bent en reeds met je koffietje en taxfree items bij de gate staat. Dit kun je verwachten.



Stap 1: decontrol



Zet je trots opzij en verwittig een grondpersoneelslid van de airline in kwestie over het feit dat je je vlucht hebt gemist. Zij of hij leidt je vervolgens naar een telefoon of intercom, waarmee je bij een andere medewerker een verzoek indient om decontrolled te worden. Het decontrol-proces is verplicht als je je voorbij de veiligheids- en paspoortcontrole bevindt. Zodra zowel de terminal manager als de beveiliging op de hoogte zijn van je ‘uitzetting’, word je onder leiding van een agent via de paspoortcontrole en de veiligheidscontrole naar de centrale hal van het vliegveld geëscorteerd. Ook lekker cru: als je artikelen hebt gekocht in de taxfree zone, moet je ze óók nog aangeven en de verschuldigde belastingen betalen. In de tussentijd is je ingecheckte koffer uit het vliegtuig gehaald – mits het nog aan de grond stond – en af te halen bij de bagagecarrousel.



Stap 2: een nieuw ticket aanschaffen



Ga als eerste op zoek naar de ticketbalie van de airline waarmee je zou vliegen en vraag de medewerker om op zoek te gaan naar een vervangende vlucht. Het is afhankelijk van de airline of je de volle mep betaalt of slechts een deel. Zo biedt Easyjet voor € 90 een rescue fee aan, als je binnen twee uur na het missen van je vlucht aan de balie staat. Hetzelfde geldt voor Ryanair (€ 100) en Wizzair (€ 62). Bij de grote spelers betaal je eigenlijk altijd het volle pond. Als alle andere vluchten van de airline waarmee je zou vliegen op die datum vol zitten, kun je je voor de zekerheid op een reservelijst laten zetten. Als iemand jouw fout herhaalt, neem jij het plekje in. Je kunt natuurlijk ook met je mobiele telefoon op zoek gaan naar een betaalbare vlucht met een andere airline. Kijk dan even goed welke maatschappijen nog meer vluchten aanbieden naar je bestemming. Al met al een duur grapje.