Doorbraak: dit apparaat plant 1 miljard bomen per dag image
Lkoedam

Doorbraak: dit apparaat plant 1 miljard bomen per dag

Jaarlijks gaan ruim vijftien miljoen bomen tegen de vlakte om plaats te maken voor landbouwgrond. Het gevolg is dat de aarde nóg sneller opwarmt, wat miljoenen plant- en diersoorten fataal kan worden. Een aantal bollebozen lijkt de oplossing te hebben gevonden: een techniek waarmee dagelijks één miljard zaden kunnen worden geplant. Eureka.



Deze nieuwe techniek kan de Irrawaddy-delta redden van de ondergang (Foto: Reisreporter Everlasting)



Houtkap, mijnbouw, verstedelijking; al deze ontwikkelingen dragen bij aan de ontbossing – en opwarming – van de aarde. De huidige aanplantingstechnieken zijn simpelweg niet snel genoeg om de volledige ontbossing te compenseren. De nieuwe techniek van BioCarbon Engineering (BCE), een Britse startup, is dat gelukkig wél. Sterker nog: met behulp van ‘afvuurdrones’ kunnen er in potentie één miljard (!) boompjes per dag worden geplant.



Zo werkt het



De aanplant wordt uitgevoerd door een ‘afvuurdrone’, die van pak ‘m beet twee meter hoogte ontkiemde boomzaden afvuurt. De snelheid waarmee dit gebeurt, is zó hoog dat de zaden rechtstreeks in de grond terechtkomen. Uit tests is al gebleken dat afgevuurde zaden bijna net zo’n hoge overlevingskans hebben dan geplante zaden. Schiet de drone dan maar lukraak in het rond? Nee. De drone wordt geprogrammeerd met een uniek, op het terrein gebaseerd algoritme, wat leidt tot gecoördineerde ‘precisiebeplanting’. Een ander groot voordeel van deze techniek, is dat ze op plekken kunnen komen die onbereikbaar zijn voor mens of tractor, zoals vergiftigde bodems of steile berghellingen. In de testfase heeft het bedrijf wereldwijd reeds 25.000 afgevuurde bomen geplant. Critici noemen echter de korte batterijduur en het bereik van de drones als mogelijke minpunten.



Mangrove



In ons reisblad hebben we het belang van mangrovebossen al meerdere keren uitgelicht – het zijn kraamkamers voor vissen, ze beschermen het kustgebied tegen de gevolgen van tsunami’s en remmen erosie af. Het klinkt ons dan ook als muziek in de oren dat BCE is begonnen met het aanplanten van mangrovebomen in de Irrawaddy-rivierdelta in Myanmar. Door toedoen van ontbossing, voor de viskwekerij en landbouw, is er maar liefst 84% van de mangrovebebossing verdwenen. Over een jaar wordt gekeken of de techniek ook daadwerkelijk werkt voor mangrovebomen. Succes zou een doorbraak betekenen, want mangrovebossen slaan tot wel honderd keer sneller CO2 op dan landbossen.



Bekijk hier een animatie van het proces: