Sta hier even bij stil: de banaan sterft uit!
Het gaat slecht met de banaan. Zo slecht zelfs dat er over zes jaar waarschijnlijk geen eetbare banaan meer te krijgen is. De bedreiging wordt veroorzaakt door een wereldwijde schimmelinfectie. Wetenschappers denken de oplossing te hebben. Maar de tijd dringt …
Hier afgebeeld: een stapel matoke, een groene bananensoort uit Oeganda (Foto: Reisreporter antwan)
Een gemiddeld Nederlands huishouden eet jaarlijks ongeveer honderd bananen. Maar als er niets gebeurt, kunnen we deze bekende gele vrucht over een jaartje of zes van onze boodschappenlijst schrappen. ’s Werelds laatst overgebleven bananensoort – de Cavendish – lijdt namelijk zwaar onder de Panamaziekte, een extreem agressieve schimmel die bananenplanten na drie maanden de das om doet. De ziekte verspreidt zich van Zuidoost-Azië naar landen als Libanon, Jordanië en Mozambique. Zodra de schimmel Zuid-Amerika bereikt, is de eetbare banaan ten dode opgeschreven.
Genetische oplossing
Volgens wetenschappers gaan zowel overheden als betrokken bedrijven te laconiek om met de dreiging. ‘Als de bodem besmet raakt, dan gaan we toch ergens anders bananen verbouwen’, is hun reactie. Gelukkig boeken wetenschappers wereldwijd vooruitgang met hun genetisch onderzoek. Zo staan de eerste genetisch gemodificeerde Cavendish-plantjes – wetenschappers hebben een resistent gen gekloond – reeds in het lab. Tja, héél af en toen heeft de natuur een helpend handje nodig.