Op afspraak door de controle? Het kan op Schiphol image
Lkoedam

Op afspraak door de controle? Het kan op Schiphol

Heb jij ook wel eens lang in de rij moeten staan voor de paspoortcontrole op Schiphol? Om deze rijen in te korten komt de luchthaven met een nieuwe service; vanaf nu kun je vooraf gratis een tijdstip reserveren voor de paspoortcontrole. Als je het nu nog voor elkaar krijgt om je vlucht te missen, weten wij het ook niet meer … Zo reserveer je.



Heb jij ook wel eens lang in de rij moeten staan voor de paspoortcontrole? (Foto: (stephan), Flickr)



Een tijdslot reserveren om je paspoort te laten controleren … Het klinkt gek, maar komt niet helemaal uit de lucht vallen. In pretparken en musea is het namelijk al jaren de normaalste zaak van de wereld. Er is Schiphol veel aan gelegen om de doorstroomproblemen, die er in de meivakantie nog voor zorgden dat dagelijks tientallen reizigers hun vlucht misten, op te lossen. Zo introduceerde Schiphol in een eerder stadium al speciale doorgangen voor mensen met alleen handbagage (lees verder) en heeft het aangekondigd 67 3D-scanners aan te gaan schaffen (lees verder). Daarnaast kun je de verwachte drukte op het vliegveld tegenwoordig online volgen.



Reserveren voor de paspoortcontrole



Een tijdslot reserveren is vanaf nu mogelijk in de eerste helft van december, wat doorgaans een rustige periode is. Deze service is gratis voor een maximum van vijf personen. Het reserveringsproces verloopt via de website of Schiphol-app. Vervolgens stelt Schiphol drie tijdslots van een kwartier voor. Let op: deze service is alleen beschikbaar voor passagiers die tussen 10.00 en 13.30 uur vertrekken en naar een Schengenland vliegen. Voor deze proef houdt de luchthaven één hele doorgang met medewerkers vrij. Dagelijks is het voor ongeveer vierhonderd reizigers mogelijk om te reserveren. Het gaat nu nog om een proef, maar deze service moet in de toekomst permanent beschikbaar worden. Je vlucht missen wordt wel héél lastig zo.