Wildkamperen in Nederland? Zo doe je dat! 10 tips
Wildkamperen is in Nederland en België verboden, maar wist je dat je op maar liefst 27 aangewezen plekjes, te herkennen aan een houten paaltje, gratis in de natuur mag kamperen? Wij lichten de vijf mooiste ‘paalcampings’ van Nederland uit. Wil jij het uitproberen? Knoop deze tien tips dan in je oren.
Redacteur Lola nam de proef op de som en ging paalkamperen (Foto: Lola Cooper © Columbus Travel)
1. Paalkamperen in Flevoland
Bij Campanula in de Randmeerbossen ten zuiden van Zeewolde nemen ze paalkamperen wel héél letterlijk; zelfs de drie hutjes staan er op paaltjes boven de grond. Je hoeft er dus niet zelf een tentje op te zetten. In het nabijgelegen Horsterwoldbos kun je heerlijk wandelen. Je mag er van de paden af, wat je spotkans op wild vergroot, wild-kamperen.nl. Coördinaten: 52.2993867, 5.4937785.
2. Paalkamperen in Noord-Brabant
Als je het ons vraagt behoren onze heides tot de fotogeniekste natuurgebieden van ons land. Sla daarom je kamp op op de Strijbeekse Heide in de Baronie van Brabant. De paal staat tussen Chaam en het Vlaamse Meerle. Onder de vele wandelroutes: een pad dat ‘Langs Verloren Smokkelpaden’ heet, langs de grens met België, bivakzone.be. Coördinaten: 51.497778, 4.818917.
3. Paalkamperen in Overijssel
Paalkampeerplaats Het Schot is een schot in de roos. Althans, als je geïnteresseerd bent in wildlife. Zo spot je er roofvogels, reeën en dassen. Het kampeerplekje ligt goed verscholen in het noordelijke deel van Boswachterij Staphorst. Je komt er daardoor alleen te voet of met de fiets, staatsbosbeheer.nl. Coördinaten: 52.661750, 6.263583.
4. Paalkamperen in Zuid-Holland
De paal van Weipoortse Vliet staat langs de dijk bij Zoeterwoude in het hart van het Groene Hart. Het Groene Hart is overzichtelijk en gemakkelijk bereikbaar en navigeerbaar. Zorg in ieder geval dat je óm de schapenkeutels heen navigeert; de kuddes lopen er vrij rond, staatsbosbeheer.nl. Coördinaten: 52.130167, 4.530139.
5. Paalkamperen in in Zeeland
Het is nu mogelijk om langs het Zeeuwse ‘Langs de Linies en Kreken’-wandelpad te paalkamperen. Je vindt het plekje - de Zoete Vaart - in het midden van de Clingse Bossen, ten zuiden van het historische stadje Hulst. Het netwerk van paden in het grensgebied met Vlaanderen staat aangegeven door olijfgroene bordjes en gele pijlen, bivakzone.be. Coördinaten: 51.266806, 4.061250.
Goed om te weten
- Je herkent de paalcampings aan de opvallende paal met daarop de kampeerregels en informatie over de omgeving.
- Je vindt paalcampings met behulp van gps-coördinaten. Neem dus een kompas mee.
- Je mag maximaal drie nachten aan een stuk door op één paalcamping verblijven.
- Je mag er geen vuurtje stoken en barbecueën. Breng dus voorgekookt en vers eten mee.
- Op de meeste paalcampings staan waterpompen, maar het water is niet drinkbaar. Neem dus gebotteld water mee.
- Er staan géén prullenbakken. Neem daarom je eigen afvalzak mee en ruim je rommel op.
- Er mogen slechts drie tentjes tegelijk staan. Houd dus alternatieve paalkampeerplekjes in je achterhoofd.
- Veel paalcampings bevinden zich aan een langeafstandswandelpad, zoals het Pieterpad of Twentepad.
- De meeste Nederlandse paalcampings worden beheerd door Staatsbosbeheer, maar niet allemaal.
- In België worden paalcampings ‘bivakzones’ genoemd.