Op de weegschaal vóór je vlucht. Zou jij instemmen? image
Lkoedam

Op de weegschaal vóór je vlucht. Zou jij instemmen?

Sta je dan, op het punt om het vliegtuig te boarden. Maar op het moment dat jij de slurf in wil lopen, houdt een medewerker je staande; of je nog even op de weegschaal wil gaan staan? Bij deze airline is het de normaalste zaak van de wereld. Hoe zou jij reageren?



Zou jij je laten wegen vóór het vliegen? (Foto: Reisreporter erictkindt)



Laten we eerlijk zijn: niet iedereen zit op een onaangekondigd weegmoment te wachten. Zeker niet als je in een vakantiestemming bent. Waarom zet de Finse airline Finnair zijn passagiers dan tóch op de weegschaal? Dat zit zo: hoe meer er bij de airline bekend is over het gemiddelde gewicht van zijn passagiers, hoe veiliger en (uiteraard ook) economischer de airline zijn vluchten kan aanbieden. Zo kan de hoeveelheid brandstof worden aangepast naar aanleiding van het totaalgewicht van het toestel, de bagage én de passagiers.



Discriminatie?



Naar verluidt hebben veel Finnair-passagiers moeite met deze regeling. Het wegen gebeurt echter volledig anoniem en vrijwillig. Bovendien wordt het wegen pas tijdens het boarden uitgevoerd en het kan dan ook geen invloed hebben op de prijs van het ticket. Door Finnair wordt het wegen louter gedaan om gegevens te verzamelen. Hoe kijk jij ertegen aan?