Van deze 7 Europese 'landen' heb je nog nooit gehoord ... image
Lkoedam

Van deze 7 Europese 'landen' heb je nog nooit gehoord ...

Zeggen Transnistrië en Abchazië je iets? Ze zijn onderdeel van de gemeenschap van niet-erkende staten en gaan gebukt onder zogenaamde ‘bevroren conflicten’. Wat proberen we te zeggen? In het verre oosten van Europa ligt een aantal niet bestaande landen waar je nog nóóit van hoorde. Interessant, hè? Dit zijn ze.



Ontmoet Andrey, een net afgestuurde student uit Transnistrië (Foto: Reisreporter corriedewinter)



Hoe kan een land nou niet 'bestaan'? Dat zit zo: niet alle door zichzelf onafhankelijk verklaarde landen worden ook daadwerkelijk erkend door de internationale gemeenschap. Dit zijn voorbeelden van niet-erkende landen:



1. Transnistrië



Hoewel de rest van Moldavië Moldavisch is, heeft de Slavische bevolking de overhand op de oostoever van de Dnjestr-rivier. Vanwege deze culturele tegenstelling, riepen de bewoners er in 1990 hun eigen staat uit: Transnistrië. Zelfs voor de avontuurlijke reiziger is Transnistrië terra incognita. Reizen naar dit interessante gebied wordt niet per se afgeraden, maar als er iets (diplomatieks) gebeurt kun je nergens terecht. Ambassades zijn er immers niet.



2. Gagaoezië



Onafhankelijkheid is iets dat al decennialang speelde in de hoofden van de Gagaoezen. Want eigenlijk verlangden ze maar één ding: erkenning van hun identiteit. Naar Transnistrisch voorbeeld riepen ze er in 1990 de Gagaoezische Socialistische Republiek uit, die later werd omgesmeed tot autonome regio. De van origine Turkse bewoners van deze regio in Moldavië koesteren hun taal en cultuur dan ook. Het boerenleven dat ze er leiden kenmerkt zich door kleinschalige landbouw en armoede.





Deze herder uit Gagaoezië houdt zijn schaapjes op het droge (Foto: Reisreporter corriedewinter)



3. Abchazië



Toen de Sovjet-Unie nog intact was, behoorde de regio Abchazië tot de Sovjetrepubliek Georgië. Maar toen Georgië na de val van de Sovjet-Unie in zijn geheel autonoom werd, moest Abchazië er niets van weten. De regio tussen de Zwarte Zee en de Kaukasus riep de onafhankelijk uit, waarna een oorlog volgde. De strijd tussen de twee kemphanen duurt nog steeds voort, al geldt er een staakt-het-vuren. De oplossing is voorlopig ver te zoeken. De desolate valleien in dit bergachtige gebied worden goed bewaterd en lenen zich dan ook goed voor de verbouwing van tabak, thee, wijn en fruit. 



4. Zuid-Ossetië



Slechts negen jaar geleden laaide het geweld in Zuid-Ossetië, een dunbevolkt gebied op de grens tussen Rusland en Georgië, weer op. Georgië viel binnen om zijn staatsgebied terug te claimen, en Rusland dreef het Georgische leger weer terug. Zuid-Ossetië zag zijn kans schoon en hernieuwde de onafhankelijkheid.





Nagorno-Karabach ging gebukt onder een religieus conflict (Foto: Reisreporter helemaalvandekaart)



5. Nagorno-Karabach



Nagorno-Karabach (of Artsach) in de Zuidelijke Kaukasus wordt internationaal gezien als Azerbeidzjaans grondgebied. Maar de overwegend Armeense bewoners denken daar anders over; ze riepen er in al in 1991 de onafhankelijkheid uit. De staat wordt desalniettemin niet erkend. Zélfs niet door buurland Armenië. De enige manier om er te komen is weliswaar via de open grens met Armenië. De grens met Azerbeidzjan is gesloten.



6 & 7. Volksrepubliek Loegansk en Volksrepubliek Donetsk



Onlangs verleende de Oekraïense regering speciale status aan twee gebieden in het oosten: de Volksrepubliek Loegansk en de Volksrepubliek Donetsk. Beide werden in 2014 uitgeroepen door pro-Russische separatisten. Ze hebben al aangegeven geen genoegen te nemen met de status en te blijven streven naar volledige onafhankelijkheid.