Europa wil de zomertijd afschaffen. Dit is waarom image
Lkoedam

Europa wil de zomertijd afschaffen. Dit is waarom

Een tijdje geleden verzetten we onze klok naar wintertijd. Maar wist je dat dit misschien wel de laatste keer was? Volgens een groot aantal Europarlementsleden heeft de tijdswijziging namelijk veel meer na- dan voordelen. Wat vind jij van hun argumenten?



Reisreporter Nancy Carels fotografeerde deze volle maan al tegen zessen (Reisreporter Nancy Carels)



Op 29 oktober jongstleden zetten we de klok een uur achteruit en gingen we over op de wintertijd. Hierdoor zijn we weer uitgekomen op de standaardtijd GMT+1. Er laait echter al jarenlang een Europese discussie over het nut van de zomertijd. Maar nu lijkt het menens. Als het aan een groep van zeventig Europarlementariërs ligt wordt de tijdsafwisseling liever vandaag dan morgen afgeschaft.



De nadelen



Volgens de parlementsleden is vooral het argument dat de zomertijd energiebesparing stimuleert achterhaald. Het idee was dat mensen door het extra uur minder snel het licht aan zouden doen. In de praktijk blijkt echter dat die besparing gering is. Ook vanuit maatschappelijk oogpunt zou de afschaffing van de zomertijd een goed plan zijn. Till Roenneberg is een Duitse hoogleraar die al decennialang onderzoek doet naar de relatie tussen het menselijke bioritme en de klok. Hij beraamt de maatschappelijke kosten die gepaard gaan met de tijdswijziging op zestig miljard euro per jaar, voor Duitsland alléén …



Het besluit



De resolutie kan in december worden aangenomen. Maar dat betekent niet dat de zomertijd per direct wordt afgeschaft. Eerst gaat de Europese Commissie zich erover buigen en vervolgens moet het plan nog worden goedgekeurd door de lidstaten. Stemt een meerderheid van de EU-lidstaten in? Pas dan is de zomertijd voorgoed verleden tijd. Wat vind jij van de zomertijd? Behouden of afschaffen?