Ken jij de Maleisische keuken al? Een voorproefje image
Ricardo

Ken jij de Maleisische keuken al? Een voorproefje

Voor een Indonesische rijsttafel mogen we je waarschijnlijk wakker maken. Maar wist je dat de keuken van buurland Maleisië minstens net zo smaakvol is? Ik stelde de proef op de som door deel te nemen aan een kookmiddag onder leiding van MasterChef UK-finaliste Imelda Harris, georganiseerd door Tourism Malaysia. Dit zijn Imelda's geheime recepten. Wedden dat je er spontaan zin van krijgt om naar Maleisië af te reizen?



(Foto: Lola Cooper © Columbus Travel)



'Wij Nederlanders zijn zóóó gek op Indonesische gerechten dat we bijna vergeten dat buurland Maleisië ook zijn mannetje staat in de keuken. Tourism Malaysia organiseerde daarom een kookmiddag, om de smaakpappilen kennis te laten maken met de Maleisische keuken. De uitgelezen kans voor iemand als ik, die hooguit een keer een Maleisisch kipsateetje heeft uitgeprobeerd. De ingrediënten liggen al uitgestald als we met z'n tienen de riante keuken worden binnengeleid. Ik herken onder andere aardappelen, tomaten, kip en een geelachtig poeder. Dat moet kurkuma zijn. Tezamen moeten de ingrediënten een Maleisische kipcurry en roti jala, een dunne pannenkoek met kurkuma, worden. Imelda Harris, voormalig MasterChef UK-finaliste, laat ons zien hoe.'



Aan de slag



‘'Zet je pan op hoog vuur en snijd de uien in stukken’, beveelt Imelda. Ik pak als de bliksem een pan, bang dat het anders ten koste gaat van mijn denkbeeldige kooktijd. ‘Dit is geen MasterChef hoor’, grapt Imelda. ‘Neem je tijd.' En dus gooi ik de ingrediënten een voor een in de pan. Het is immers belangrijk dat de individuele smaken en aroma's vrij komen. De geuren van kaneel, steranijs, knoflook en currypoeder vullen al snel de ruimte. Imelda: ‘Maleisiërs houden van een scherpere smaak.' Wat me opvalt aan deze curry is de bereidingswijze. Anders dan bij Indiase curry, wordt aan dit oranje papje zowel kokosmelk als yoghurt toegevoegd.'





(Foto: Lola Cooper © Columbus Travel)



Maleisische pannenkoeken



'De curry staat inmiddels te pruttelen. En dus is het tijd om aan onze pannenkoekjes te beginnen. Naar Imelda's voorbeeld meng ik bloem en ei. Maar dan wordt het interessant; ze voegt er geelwortel aan toe, haar geheime bestanddeel. Nu wordt het lastig, denk ik als ik haar sierlijke bewegingen gadesla. Ze heeft het mengsel in een knijpfles gedaan en brengt er een flinterdun honinggraatpatroon mee aan in de pan. Na een minuutje of twee glijdt het pannenkoekje er probleemloos weer uit. Dit gaat fout, denk ik, als ik zelf aan de beurt ben. En ja hoor, mijn eerste pannenkoek is een flop. Mijn lussen zijn te dik en mijn gaten zijn te groot, waardoor hij niet goed aan elkaar blijft kleven. De tweede poging is al beter, maar ik voel me pas een echte pannenkoekenbakker na poging drie.' 



Reisliefde gaat door de maag



'Ik heb genoeg geëxperimenteerd. Tijd om te proeven! De curry, die wordt opgediend door Imelda, is zacht en niet te pittig. En het yoghurtsausje heeft een fluwelen structuur en past perfect bij de roti jala. Als je dit toch dagelijks kunt eten op vakantie, waarom zou je dan in hemelsnaam elders op vakantie gaan? Want ik weet zeker: reisliefde gaat door de maag. En mijn reisliefde voor Maleisië is vandaag absoluut aangewakkerd. Zelf Maleisisch koken om alvast in de vakantiestemming te komen? Volg dan onderstaande recepten.'



(Foto: Lola Cooper © Columbus Travel)



Met deze recepten kom je alvast in de Maleisische sfeer



Kip Curry



Ingrediënten:




  • 3 uien

  • 5 teentjes knoflook

  • 1 stengel citroengras

  • 1 blokje gember

  • 2 kaneelstokken

  • 1 steranijs

  • 3 kardemompeultjes

  • 5 eetlepels currypoeder

  • 2 kipfilets

  • 3 kopjes water

  • ½ kop yoghurt

  • 1 kop kokosmelk

  • 1 tomaat

  • 2 aardappelen

  • Zout

  • Olie



Verhit olie in een pan en voeg de kruiden, uien, knoflook, gember en citroengras toe. Voeg de currypasta toe en laat even sudderen. Roer dit een paar keer door en voeg eventueel wat extra water toe. Vervolgens mag de kip erbij. Roer het vlees gedurende één minuut door het mengsel en voeg de laatste koppen water toe. Als de curry kookt mogen de aardappelen en tomaten toe. Kook deze mee en verlaag daarna het vuur en bedek de pot. Laat de curry sudderen tot de kip gaar is. Voeg als laatst de kokosmelk en het zout toe en laat nog vijf minuten doorkoken.



Roti jala



Ingrediënten:




  • 1 kop meel

  • ½ theelepel kurkuma

  • ¼ theelepel zout

  • 1 geklopt ei

  • ¾ kopje kokosmelk

  • ¾ kop water

  • Olie



Zeef het meel en de kurkuma in een grote kom en voeg zout toe. Breng het geklopte ei, het water en de kokosmelk samen en voeg toe aan de droge ingrediënten. Roer tot een glad beslag. Zeef nogmaals. Verhit olie in een pan, giet het beslag in een knijpfles en breng het in kleine ronde sliertjes aan in de pan. Laat bakken tot de bovenkant doorzichtig uitziet. Dit duurt ongeveer twee minuten. Keer om en laat de andere kant nog een minuutje bakken. Laat de pannenkoek op een bord glijden, vouw beide kanten naar binnen en rol hem op tot een opgerold net.