Hoe goed ken jij Europa? Deze 7 landen horen er óók bij image
Lkoedam

Hoe goed ken jij Europa? Deze 7 landen horen er óók bij

Het lijkt een eenvoudige opgave om de grenzen van Europa aan te wijzen op een kaart. En dat is het ook, totdat je bij de Europese oostgrens aankomt. Want waar trek jij de lijn? Bij Turkije en Rusland? Of dichterbij? Of juist verder weg? Bekijk de kaart en laat ons weten of jij het goed had.



Wist je dat deze kathedraal op het Rode Plein officieel in Europa staat? (Foto: Reisreporter corriedewinter)



De geografische term Europa is in gebruik sinds de 19e eeuw en duidt de landmassa aan die in het noorden, westen en zuiden wordt omsloten door water. Tot dusverre geen verrassingen. Het wordt echter interessant als we naar de grens met Azië gaan kijken. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken houdt Europa niet op bij de Balkan en de Baltische staten, maar veel verder. In werkelijkheid vormen de Oeral, Oeralrivier en Kaspische Zee de grens in het verre oosten, en de Kaukasus, Zwarte Zee en de Bosporus in het zuidoosten namelijk de Europese oostgrens. 






Dit is 'm dan, de officiële grens (Kaart: By Blank_map_of_Europe_(polar_stereographic_projection)_cropped.svg: Ssolbergjderivative work: Dbachmann (talk) - Blank_map_of_Europe_(polar_stereographic_projection)_cropped.svg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14871393 



Deze landen zijn óók Europa



Oké, Europa loopt dus door tot aan het Oeral-gebergte, en dat betekent dat een (relatief) klein deel van Rusland en zelfs een deel van Kazachstan tot Europa behoren. In het zuidoosten geldt hetzelfde voor de Kaukasus, wat weer betekent dat ook landen als Georgië en Azerbeidzjan tot ons continent mogen worden gerekend. Dat het Turkse deel ten noorden van de Bosporus-zeestraat Europees was, wist je waarschijnlijk al. Er zijn echter ook nog landen die wel bestuurlijk, maar niet geografisch met Europa worden ‘geassocieerd’, zoals Cyprus en Armenië, die beide lid zijn van Europese, economische unies. Nog best complex hè?



Let op: er bestaan méérdere theorieën over de Europese grens. Maar dit is met afstand de gebruikelijkste.



Nota bene: In dit voorbeeld laten we de Canarische Eilanden (Spanje), de Azoren en Madeira (Portugal), Groenland (Denemarken) en overzeese gebieden zoals de Franse en Nederlandse voor het gemak buiten beschouwing.