6 Redenen voor een reis naar Sri Lanka image
Lkoedam

6 Redenen voor een reis naar Sri Lanka

Sri Lanka, ter grootte van Nederland en België samen, heeft veel te bieden voor zowel cultuur- als natuurliefhebbers. Doordat het eiland niet zo heel groot is zijn de afstanden goed te overzien.



Heb jij ooit olifanten in het wild gespot? (Foto: Van Verre)



1. Breng een bezoek aan één van de 22 nationale parken die Sri Lanka telt. Minneriya, Kaudulla, Hurulu en Udawalawe National Park bezoek je vanwege het spotten van de olifanten. Een prachtig gezicht om deze grote reuzen in het wild te zien. Helemaal als er een jong olifantje met zijn slurf om de staart van zijn moeder aan sjokt. In Yala en Wilpattu National park leven luipaarden en lippenberen. Uiteraard heb je wel geluk nodig, maar ze worden regelmatig gezien. In deze nationale parken zijn ook veel andere dieren te zien zoals: krokodillen, apen, wilde zwijnen, herten en vele soorten vogels. In de andere nationale parken zijn vooral prachtige vogels te zien.





Het uitzicht vanaf de massieve Sigiriya leeuwenrots (Foto: Van Verre)



2. Ga walvissen spotten in Sri Lanka. Sri Lanka is één van de beste bestemmingen ter wereld om blauwe vinvissen te spotten. Deze volwassen blauwe vinvissen kunnen wel een lengte van 33 meter hebben en zijn daardoor de grootste zoogdieren die op de aarde leven. Naast blauwe vinvissen zijn er ook potvissen en gewone vinvissen te zien. Vaak zijn er ook dolfijnen te zien. In mei en juni & september en oktober heb je de grootste kans om deze zeereuzen te zien aan de oostkust van Sri Lanka. Van december tot en met maart kun je deze prachtige zeereuzen spotten aan de westkust vanuit Mirissa of Galle.





De grottempels van Dambulla (Foto: Van Verre)



3. Een bezoek aan de culturele driehoek mag eigenlijk niet ontbreken tijdens jouw reis. Zie hoe er nog volop geofferd wordt bij Anuradhapura. Bezoek de grottempels van Dambulla, beklim die massieve Sigiriya leeuwenrots en fiets langs de ruïnes van Polonnaruwa. Alle onderdelen zijn totaal verschillend en erg de moeite waard.





Neem de trein en laat je verbazen door de natuuromgeving (Foto: Van Verre)



4. Maak de bijzondere treinreis van Kandy naar Nuwara Eliya of naar Ella, dwars door de theetuinen, een absolute aanrader!



5. Op zoek naar onze Hollandse roots. Zo kun je in Negombo een boottocht maken over het Hollands kanaal. Dit kanaal werd vroeg gebruikt voor het vervoer van specerijen in de tijd van VOC. In Galle is ook nog heel veel terug te vinden uit de Hollandse tijd. Maak een wandeling over de metersdikke stadsmuren, loop langs het akerslootbastion, de Leynbaanstraat en de Hollandse kerk.





Een typisch lokaal vissersbootje op het strand van Negombo​ (Foto: Van Verre)



6. Heerlijk genieten aan één van de prachtige stranden van Sri Lanka. Tijdens onze zomer kun je het beste aan de oostkust van Sri Lanka verblijven. Aan de westkust heerst dan het regenseizoen. Voor wat betreft de westkust is onze winter de beste reisperiode. Het regenseizoen heerst dan aan de oostkust. De stranden zijn aan beide kanten van het eiland prachtig, langgerekt en het zand is goudgeel. Wil je echt aan een spierwit strand verblijven dan kunt je ook denken aan een verblijf op de paradijselijke Malediven