Goedkoop reisgadgets kopen uit China? Let hier op
Als redactie zien we de leukste reisgadgets en -spullen voorbij komen. Maar goedkoop zijn ze niet. Tenzij je ze aanschaft via een webwinkel, zoals het Chinese AliExpress … Wij vroegen ons af in hoeverre goedkoop duurkoop is. Wat blijkt? Híér moet je op letten als je je reisspullen in China bestelt.
Van drones tot hangmatten en powerbanks tot zonnebrillen: op de Chinese online marktplaats AliExpress – en in mindere mate Banggood, Miniinthebox en Gearbest – vind je alles wat je hartje begeert. En dat alles voor een stuntprijs en gratis bezorging. Het klinkt te mooi om waar te zijn. En misschien is het dat ook. Dit zijn de factoren waar je rekening mee moet houden.
Omzetbelasting en invoerrechten
Kost je reisproduct naar keuze meer dan € 22? Dan wordt alles duurder. Zo ben je boven dit bedrag verplicht om 21% btw te betalen op het aankoopbedrag. Bovendien betaal je ook nog een zeker percentage aan invoerrechten. Dit percentage is afhankelijk van de productsoort en de hoogte van de productprijs. De Consumentenbond voerde zelf een test uit en raadt het af; door de extra kosten levert je aankoop nauwelijks voordeel op.
Garantie
Over het algemeen geldt: kapot is kapot. Als je aankoop stuk gaat kun je nog beter een nieuwe kopen. Sommige webwinkels, zoals Banggood en Gearbest, bieden nog wel garantie van een maand, maar vergoeden géén verzendkosten voor geretourneerde producten. De Consumentenbond geeft eveneens aan dat de garantie-afhandeling op z’n zachtst gezegd ingewikkeld is.
Kwaliteit
De kwaliteit van met name elektronica – dus ook camera’s, drones en GPS-trackers voor op reis – is twijfelachtig. Als het al een A-merk betreft, wijken de specificaties bijna altijd af. Het aantal specificaties is bovendien onvoldoende om een goed oordeel te vellen over de kwaliteit, aldus de Consumentenbond. Ook de kwaliteit van kledingproducten laat te wensen over; maten zijn onjuist of de modellen komen niet overeen met de internetafbeelding.
Verzending
‘Free Shipping’, daar kenden wij AliExpress van. Je moet er wel even geduld voor hebben, want de bezorger staat gemiddeld pas na 27 dagen op de stoep. Je pakketje wordt dan per boot verzonden. Als je kiest voor een snellere verzendmogelijkheid (per vliegtuig), betaal je meteen een paar tientjes meer. Ondanks dat er free shipping staat, worden er tóch nog ‘afhandelingskosten’ bij de douane in rekening gebracht.
Onze conclusie: bestellen bij webwinkels als AliExpress is niet zonder risico. Of jij die accepteert is aan jou. Maar wij beginnen er niet aan.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!