Wist je dat de poep van dit dier in jouw parfum zit? image
Lkoedam

Wist je dat de poep van dit dier in jouw parfum zit?

De grijze brokken poep, die onlangs door twee Spanjaarden werden aangetroffen op een strand in Mallorca, leverden het tweetal maar liefst vijftig- tot tachtigduizend euro op. De kostbare brokken worden namelijk verwerkt in luxueuze parfums. Raad jij welk dier dit ingrediënt uitscheidt?



Bewijst maar weer eens: alles in deze wereld heeft een functie ... (Foto: Reisreporter Leeu)



Ze worden ook wel ambergrijs genoemd, een mooie term voor potvispoep. Zodra deze klonten opdrogen, verandert de mestgeur in een ziltige en zelfs ‘lekkere’ geur. Als jij deze wasachtige substantie ooit aantreft op het strand, loop er dan niet met een grote boog omheen. Want dit zeldzame ambergrijs levert je ongeveer € 25 per gram op. Maar waarom is het ingrediënt in hemelsnaam zo kostbaar? Dat zit zo: het fokken van enorme potvissen is onmogelijk. Bovendien is dit zeezoogdier een beschermde soort, wat gelukkig betekent dat er niet op gejaagd mag worden. Parfummakers halen hun ambergrijs meestal uit Nieuw-Zeeland, wat aan een bekende walvisroute ligt. Maar met een beetje geluk tref je het spul dus ook aan op vakantie in Mallorca. Of op de Waddeneilanden …



Namaak



Tegenwoordig is ambergrijs in bijna alle parfums vervangen door een synthetische variant: ambroxan. Alleen de dure jongens werken nog met ambergrijs, zoals het Franse modehuis Christian Dior. Een flesje Ambre Nuit is dan ook niet goedkoop: € 227 voor 125 milliliter.