7x verborgen Google Maps-reisfeatures die je moet kennen image
Lkoedam

7x verborgen Google Maps-reisfeatures die je moet kennen

We werken op de redactie veel met Google Maps. Zodoende kwamen we erachter dat de Google-app over tal van leuke speeltjes beschikt. Dit zijn onze zeven favorieten, die je waarschijnlijk nog niet kent.



Tja, ook in het buitenland is de smartphone of tablet niet meer weg te denken (Foto: Reisreporter marcvankessel)



1. Afstand meten



De afstand tussen plek A en B wordt zichtbaar als je de routebeschrijving opvraagt. Maar wij hebben vaak juist de afstand hemelsbreed nodig. Gelukkig heeft Google Maps hier een functie voor, die de afstand hemelsbreed tussen twee punten op de kaart kan meten.



Klik met je rechtermuisknop op de kaart > ‘Afstand meten’.   



2. Indoor kaart bekijken



Stel je voor: je staat op Amsterdam Centraal en bent op zoek naar een bus die vertrekt vanaf de IJzijde – de achterkant – van het station. Maar hoe kom je daar in hemelsnaam? Google vond er iets op: het bracht Amsterdam Centraal, maar ook andere stations, musea, grote winkels en andere gebouwen wereldwijd van binnen in kaart. Aha, dáár is de bushalte!



Zoom in op het gebouw in kwestie > [kies je gewenste verdieping in het keuzemenu].



3. Planeten zien



Niet echt een functie die je dagelijks nodig hebt. Maar leuk is ‘ie wel! We hebben het over de mogelijkheid om planeten te zien met Google Earth. Tot nu toe zijn de Maan, Mars en Mercurius beschikbaar. Én je kunt binnen kijken bij het internationale ruimtestation.



Kies Google Satellite linksonder in de kaart > [zoom zo ver mogelijk uit tot je de aarde in 3D ziet] > [kies je gewenste planeet onderin de pagina].



4. Onder water kijken



Naast het fotograferen van straten, voor Google Streetview, is het bedrijf de laatste jaren druk bezig geweest met het in kaart brengen van de mooiste onderwaterplekjes. Zo kun je bijvoorbeeld van achter je computer afdalen naar het Australische Great Barrier Reef.



Ga naar de Google Street View-website en klik op de gewenste bestemming. Klik hier als je wilt zien wáár Google Street View beschikbaar is, boven en onder water.



5. Foutjes verbeteren



Over het algemeen is de informatie op Google Maps zeer betrouwbaar. Maar af en toe kom je wel eens een foutje tegen; een snackbar aan de verkeerde kant van de straat, bijvoorbeeld. Google Maps geeft je nu de mogelijkheid om foutjes als deze te corrigeren.



Klik op een locatie > ‘Probleem melden’.



6. Geplande evenementen bekijken



Dat je van de meeste winkels de openingstijden kunt zien, was je waarschijnlijk al opgevallen. Maar wist je ook dat je de agenda van evenementenlocaties kunt ophalen? Zo weet je bijvoorbeeld dat jouw favoriete artiest er aan het einde van de maand optreedt.



Typ een evenementenlocatie in > [scroll naar beneden] ‘Geplande evenementen’.



7. Je buurt verkennen



Hoe vaak heb je ‘supermarkt in [plaats]’ wel niet ingetypt in je zoekmachine? Maar wist je dat je Google Maps dezelfde opdracht kunt geven? Als je ‘supermarkt in [plaats]’ intypt in de Google Maps-zoekbalk, verschijnen alle nabijgelegen supermarkten op de kaart. Hetzelfde geldt voor bakkers, drogisterijen, snackbars en nog veel meer.



De meest van deze Google Maps-functie zijn alleen beschikbaar op je computer.