Hoe zit het met die Ryanair-annuleringen? Lees hier image
Lkoedam

Hoe zit het met die Ryanair-annuleringen? Lees hier

Heb jij binnenkort een goedkoop Ryanair-tripje op de planning staan? Kijk dan even goed of je vlucht daadwerkelijk gaat plaatsvinden. De Ierse prijsvechter gaat de komende zes weken namelijk elke dag maar liefst veertig tot tachtig vluchten cancelen! Zo check je de status van je vlucht. En dit kun je ertegen doen.



Ga jij binnenkort op stap met Ryanair? Bekijk snel de status van je vlucht! (Foto: Reisreporter anja bronius)



Wat is er aan de hand?



Ryanairs punctualiteit is in de eerste twee weken van september tot onder de 80% gezakt. En dat is te laag. De daling heeft meerdere oorzaken, waaronder personeelsstakingen, slechte weersomstandigheden en personeel dat in deze periode massaal vakantie opnam. Het nieuws komt enigszins verrassend aangezien de luchtvaartmaatschappij in de zomermaanden recordaantallen reizigers heeft vervoerd – 12.6 miljoen in juli en 12.7 miljoen in augustus. Door deze maatregel, die aan zal houden tot eind oktober, hoopt de maatschappij zijn prestaties te herstellen naar een gemiddelde van 90%.



En nu?



Benieuwd of jij de dupe bent? Op deze website vind je alle informatie die je nodig hebt, inclusief lijsten met geannuleerde vluchten. Let op: vluchtwijzigingen kunnen plaatsvinden tot op de dag van vertrek! Ben jij een van de pechvogels? Dan word jij direct benaderd via het opgegeven e-mailadres en kun je gratis kiezen voor een nieuwe vlucht of volledige restitutie. Klik hier om restitutie aan te vragen. Het bedrag wordt binnen zeven werkdagen teruggestort. Gestrand op je vakantiebestemming? Dan is je vlucht omboeken je enige hoop. Al weet je dus pas in een laat stadium of je vervangende vlucht wel of niet doorgaat. Reis jij níét met Ryanair, maar wil je wél nog even eropuit in het najaar? Denk er dan zekerheidshalve, tot en met eind oktober over na om met een concurrent te vliegen. \



Contractbreuk



Door uit het niets honderden vluchten te schrappen, pleegt Ryanair contractbreuk. De maatschappij moet dan ook opdraaien voor de kosten die reizigers maken. Althans, dat vindt de Consumentenbond. Ook in andere landen laten consumentenorganisaties zich kritisch uit over het plotselinge cancelen van de vluchten. Eén van de commentaren is dat gedupeerde reizigers niet alleen recht hebben op een vervangende vlucht of terugbetaling, maar ook op een schadevergoeding. Zelfs de Europese Commissie mengt zich in de discussie. De Commissie betwijfelt of de Ryanair-reizigers voldoende worden gecompenseerd. Lang verhaal kort: dit verhaal krijgt dus nog een staartje voor Ryanair. Houd onze website in de gaten voor updates.