Naast elkaar zitten in het vliegtuig? Dit betaal je extra image
Wil de water

Naast elkaar zitten in het vliegtuig? Dit betaal je extra

Budget airlines hebben een nieuwe manier gevonden om jou, de consument, geld af te troggelen. Als je in het vliegtuig náást je reisgenoot of -genoten wilt zitten, moet je flink bijbetalen! Vliegwebsite Tix.nl nam de stoeltarieven van vijftien vliegmaatschappijen onder de loep. Dit ben je gemiddeld kwijt.



Betaal jij bij om naast je reisgenoten te kunnen zitten? (Foto: Reisreporter ChristaThieme)



Normaliter zijn low-cost vluchten voor veel reizigers een uitstekende optie om goedkoop op bijvoorbeeld een stedentrip of strandvakantie te gaan. In een poging om de kosten zo beperkt mogelijk te houden, maken reizigers massaal gebruik van ‘mazen in de wet’. Ze nemen bijvoorbeeld alleen handbagage mee of duwen hun driejarige peuter een extra tas in de handen. De airlines zien het met lede ogen aan, maar zitten niet stil. Het tegenantwoord dient zich dan ook aan in de vorm van stoeltarieven. Waar je vroeger nog gratis een stoeltje naast je reispartner kreeg toegewezen, moet je nu behoorlijk bijbetalen om überhaupt náást elkaar te zitten. Met name gezinnen met kleine kinderen zijn duurder uit.



Stoeltarieven



In de loop der jaren is de beenruimte in vliegtuigen verkleind, om meer passagiers tegelijkertijd te kunnen vervoeren. Daarmee is ook het kostenoverzicht voor de verschillende stoelklassen onoverzichtelijker geworden. Soms resulteert dat in tot wel tien afwijkende stoeltarieven. Wil je bijvoorbeeld meer beenruimte? Dan kost dat bij driekwart van de onderzochte luchtvaartmaatschappijen gemiddeld € 25 p.p. extra. Bekijk de exacte prijzen per airline hier.





De stoeltarieven per persoon per airline. Bekijk het overzicht hier (Bron: Tix.nl)