Zien wat Google allemaal van je weet? Check het zo image
Lkoedam

Zien wat Google allemaal van je weet? Check het zo

Onlangs meldden we al dat Facebook je locatiegegevens bijhoudt en verkoopt aan adverteerders. Het verbaast ons dan ook niets dat Google Maps zich óók schuldig maakt aan dit soort louche praktijken. Als je privacy je lief is, zet je de Google-volgfunctie meteen uit op je mobiele telefoon. Zo doe je het.



Kun jij op reis inmiddels ook niet meer zonder smartphone? (Foto: Reisreporter POSJE)



Google is een veelvraat; het miljardenbedrijf verzamelt zoveel mogelijk data van gebruikers. Wat betekent dit precies voor jou? Als je bij Google bent ingelogd, worden je gegevens automatisch opgeslagen. Zo herinnert Google zich waar je je bevond, wat je thuisadres is en op welke zoektermen je hebt gezocht. Heb jij er genoeg van om op de voet te worden gevolgd? Log je dan op je telefoon helemaal uit bij Google. Er is echter ook nog een eenvoudigere optie: zet je locatiegeschiedenis uit.



Locatiegeschiedenis uitzetten



De boosdoener van al dat gestalk is de functie ‘Locatiegeschiedenis’. Als je deze functie (per ongeluk) aan hebt staan, slaat Google zonder pardon al je locatie-informatie op. Zélfs als je de app een tijdje niet gebruikt. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt voor gerichtere reclame. Zo zet je de functie voor eens en voor altijd uit:




  • Ga naar maps.google.nl.

  • Menu (drie streepjes) > Uw tijdlijn > Locatiegeschiedenis onderbreken. Klik vervolgens op het prullenbakje om de gehele locatiegeschiedenis te wissen.