Alcohol mee in je handbagage? 5 travel hacks image
Lkoedam

Alcohol mee in je handbagage? 5 travel hacks

Reizigers naar bestemmingen die bekend staan als producent van kwaliteitsalcohol hebben vaak maar één souvenir in gedachte: een fles van iets sterks. Zo houd je je alcoholische souvenirtje op de terugweg intact in je bagage.



Je favoriete vakantiewijntje mee naar huis? Neem het mee als souvenir! (Foto: Reisreporter hansdewildt)



Voordat we je onze inpaktips geven, willen we je eerst nog even wijzen op de bagageregels voor alcoholhoudende dranken.



Drank meenemen



Als je binnen de EU reist mag je de volgende hoeveelheden drank meenemen: 10 liter sterke drank, 20 liter likeurwijn (zoals port of sherry) en 90 liter wijn. Nota bene: onder sterke drank verstaan we dranken met minder dan 70% alcohol in verband met brandgevaar. Als je terugkeert van een non-EU land gelden de volgende hoeveelheden: 1 liter sterke drank óf 2 liter likeurwijn óf 2 liter mousserende wijn. Voor niet-mousserende wijn geldt eveneens een limiet van 2 liter. Producten die je hebt aangeschaft in de tax free zone mogen vanzelfsprekend altijd mee in de handbagage, ook als ze groter zijn dan 100 milliliter.



Inpaktips



Bij het inpakken van flessen alcohol – we gaan voor het gemak even uit van méér dan een – is het natuurlijk van belang dat ze heel blijven. Met de volgende tips voorkom je een knoeiboel.



1. Verzeker de dop of kurk



Dat je de dop of kurk extra goed moet controleren hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat de kurk tijdens het vliegen de neiging heeft om losser te gaan zitten? Voorkom dat de uitstekende kurk bewegingsruimte heeft in je tas of koffer door het uiteinde van de fles goed in te dekken met bijvoorbeeld kleren.



2. Pak apart in



Voorkom dat glas glas raakt. Als je meer dan één fles koopt doe je er goed aan om ze apart in kleding te wikkelen. Of zorg voor een barrière zoals een opgevouwen sjaal of T-shirt.



3. Creëer een flessenholster



Sommige flessen kenmerken zich door een smalle hals. Zo’n smal uiteinde ziet er misschien wel elegant uit, maar het betekent ook dat er extra zwakke punten in het glas zitten. Een beetje druk van de zool van een schoen, en krak … Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, maak je een soort van flessenkoker van kleren.



4. Neem speciale tape mee



Weet jij van tevoren al dat je het niet kunt laten om een fles mee naar huis te nemen? Bereid je dan voor door speciale, doorzichtige tape of maskeerband mee te nemen. Gebruik het om de dop of kurk te verstevigen. We hebben het trouwens niet over duct tape; je wilt de labels immers intact houden.



5. Improviseer



Vertrouw jij het nog steeds niet helemaal? Ga dan bijvoorbeeld op je hotelkamer op zoek naar iets om het in te verpakken. Zo is een waszakje uitermate geschikt om een fles in te wikkelen. Zelfs als al je andere maatregelen falen, voorkom je geknoei in je bagage.