5x wat je moet doen als je bagage is kwijtgeraakt image
Lkoedam

5x wat je moet doen als je bagage is kwijtgeraakt

Je staat te wachten en te wachten en te wachten, maar je bagage komt maar niet voorbij op de band. Het zal toch niet … Helaas komt bagageverlies door vliegmaatschappijen vaker voor dan je denkt. Dit is wat je kunt doen om het proces te bespoedigen en de pijn te verzachten.



Je bagage zien arriveren op de bestemming blijft een moment van opluchting (Foto: Reisreporter ASHA)



1. Laat je vermiste bagage rapporteren



In de meeste gevallen van vermiste bagage gaat het ‘slechts’ om vertraging. Je koffer kan dan nog wel getraceerd worden, maar bevindt zich aan boord van het verkeerde vliegtuig. Het is desalniettemin verstandig om de situatie te laten rapporteren. In Nederland werken maatschappijen met een PIR-rapport (Property Irregularity Report). Hiermee dien je een officiële klacht in. Vraag altijd om een kopietje.



Columbus-tip: Neem voor vertrek een foto van je bagage. Een foto is immers gedetailleerder dan verwijzen naar ‘een zwarte koffer’.



2. Regel een vergoeding



In het geval van beschadigde, vertraagde of vermiste bagage kun je de vliegmaatschappij aansprakelijk stellen. Volgens de Rijksoverheid geldt er voor de maatschappij een aansprakelijkheid van maximaal € 1300. De eerste stap is het invullen van het eerder genoemde PIR-formulier. Kijk hier voor de overige stappen.



3. Wees geduldig



De situatie is niet jouw schuld en vormt een flinke smet op je vakantie of terugkomst. Probeer dan maar eens geduldig te blijven … Toch heeft het geen zin om de aanval te kiezen. Het lokaliseren van vermiste bagage kan immers tot een maand duren. En nóg eens vier tot twaalf weken om je te vergoeden. Je opwinden heeft dus geen zin, hoe frustrerend de situatie ook is.  



4. Bewaar bonnetjes



De luchtvaartmaatschappijen zullen de hoogte van je vergoeding af laten hangen van de afschrijvingswaarde van de vermiste artikelen. Reken dus niet op het volle pond. Tenzij je kunt bewijzen dat een bepaald kledingstuk of apparaat gloednieuw is. Bewaar daarom je aankoopbonnetjes.



5. Neem genoegen met een reisvoucher



Als het op vergoedingen aankomt, zijn luchtvaartmaatschappijen eerder geneigd om je uit te betalen in vliegvouchers – een x bedrag dat je kunt inzetten voor een toekomstige vlucht – dan in geld. Soms is de waarde van de vouchers zelfs hóger dan de prijs voor de schade. Het zal het ongemak en ongenoegen niet bij je wegnemen, maar je krijgt er wel een ‘gratis’ vliegreis voor terug. Het is maar hoe je het bekijkt … Kijk overigens wél even goed naar de vervaldatum en randvoorwaarden van de vouchers.