Killerwespen in aantocht! Dit is wat je moet weten
Groot alarm! De agressieve Aziatische hoornaar is gesignaleerd in Nederland. Zo bereid je je voor op deze killerwesp-invasie.
De Aziatische hoornaar is in aantocht ... (Foto: Reisreporter walterstoffers)
De hoornaar heeft het voornamelijk gemunt op onze honingbijen. Eén exemplaar peuzelt tot wel vijftig bijen per dag op! Andere insecten als vlinders, rupsen en vliegen zijn bijvangst. De bijenslachting kan tot gevolg hebben dat ons ecosysteem gaat wankelen door een gebrek aan bestuiving. Op de lange termijn kan de aanwezigheid van de hoornaar gevolgen hebben voor de oogst en voedselproductie. In België, Frankrijk, Groot-Brittannië en nu ook Duitsland hebben ze al kennis gemaakt met het beestje.
Gevaar voor mensen
Net als normale wespen komt deze monsterwesp af op zoete producten, zoals limonade, frisdrank of wijn. Als hij zich bedreigd voelt, kan hij steken. Probeer in ieder geval uit de aanvliegroute van het beestje te blijven en op minimaal vijf meter afstand van een vrijhangend nest. Er is één heel groot verschil tussen een gewone wesp en een Aziatische hoornaar: de nieuwkomer is aanzienlijk groter en een steek is dan ook een stuk pijnlijker. Wees extra waakzaam voor steken in een bloedvat of in de mond en hals. De wesp is in principe niet dodelijk, tenzij je allergisch reageert op een wespensteek of door een hele kolonie wordt aangevallen. Toch gestoken? Koel de steek dan direct met een theedoek met ijsklontjes erin. Krabben verergert de pijn. Als je je duizelig voelt na een steek, moet je meteen naar de huisarts of EHBO-post.
Afkomst
Het insect liftte dertien jaar geleden aan boord van een vrachtschip mee vanuit China. Sindsdien verspreidde de wesp zich over grote delen van West-Europa. Europese imkers hebben er nu een dagtaak aan om het ongedierte uit te roeien, voordat het te laat is …