Gevaarlijk of niet? Deze airline heeft de oudste vloot image
Lkoedam

Gevaarlijk of niet? Deze airline heeft de oudste vloot

Heb jij je wel eens afgevraagd of vliegen in een verouderd toestel meer veiligheidsrisico’s met zich meebrengt dan vliegen in een nieuw toestel? Wij geven je het antwoord.



Hoe veilig is het om in een oud toestel te vliegen? (Foto: Reisreporter manuele)



De discussie over de veiligheid van oude toestellen laaide recentelijk weer op toen een verouderd toestel van de Britse vliegmaatschappij Jet2 in twéé weken tijd twéé keer in de problemen kwam. De Boeing 737 in kwestie maakte op 16 juli een noodlanding in Barcelona en op 28 juli in Frankfurt. Volgens de airline was de veiligheid van de passagiers aan boord van het toestel uit 1986 nooit in het geding. Speelt de leeftijd van een vliegtuig dan helemaal geen rol?



Leeftijd van een vliegtuig



Het antwoord is nee. Commerciële vliegtuigen zijn zo gebouwd dat ze in principe voor onbepaalde tijd meegaan. Daarom zijn ze ook zo duur. Voor maatschappijen is vliegen met vliegtuigen van 25 jaar of ouder dan ook de normaalste zaak van de wereld. Waarom gaan ze na circa 35 jaar dan tóch met pensioen? Dat heeft met geld te maken. Vliegtuigen worden op maat gemaakt voor bepaalde markten. Daarom kan een toestel voor de ene airline, met bijvoorbeeld korte routes en lage kosten, winstgevender zijn dan voor de andere airline, met lange routes en hoge kosten. Met de komst van nieuwe, brandstof besparende toestellen worden oude vliegtuigen vanuit economisch oogpunt echter steeds minder aantrekkelijk. Bovendien zijn de nieuwe toestellen stiller en comfortabeler, wat de vliegervaring ten goede komt.



Oudste vloot



Volgens airfleets.net, een website die ’s werelds grootste airlines monitort, heeft Delta Airlines de oudste vloot, met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar. De Russische carrier Aeroflot beschikt over de jongste vloot, met een gemiddelde leeftijd van 4,2 jaar. Bekijk hieronder de hele lijst.





Welke bekende vliegmaatschappij heeft de oudste vloot? (Tabel: airfleets.net, via telegraph.co.uk)