7 waterdiertjes die gevaarlijker zijn dan een witte haai image
Shyonen

7 waterdiertjes die gevaarlijker zijn dan een witte haai

Witte haaien, giftige kwallen en kreeften met vlijmscherpe scharen: je komt ze allemaal liever niet tegen tijdens een frisse duik. Maar wist je dat deze zeven kleine organismen en virussen een véél groter gevaar kunnen vormen?



Sommige micro-organismen in het water kunnen je het leven kosten! (Foto: Reisreporter ingridenroelof



1. Legionella



Deze roemruchte bacterie verspreidt zich via waterdamp en infecteert je luchtwegen. Dat kan leiden tot twee ziektes: pontiackoorts en legionellose. De eerste is een griepvariant, waar je met een beetje geluk vanzelf weer van geneest. De tweede is serieuzer en kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Symptomen zijn ernstige hoestbuien, longontsteking en kortademigheid.



2. Cryptosporidium



Deze parasiet is weliswaar klein, maar kan in minuscule hoeveelheden al hevige diarree veroorzaken. Het organisme komt wereldwijd voor, verspreidt zich via uitwerpselen en is bestand tegen chloor. Geen lekker idee als jij in het zwembad ligt te dobberen! Gelukkig gaan infecties meestal vanzelf weer over.



3. Blauwalg



Wie dicht bij een meertje woont, zal vast wel eens van blauwalg gehoord hebben. De blauwgroene bacteriën zijn – net als wij – gek op het zomerseizoen. Ze scheiden gifstoffen af in het water, wat in grote hoeveelheden kan leiden tot verschillende ongemakken: van geïrriteerde ogen en een rode huid tot hoofdpijn, braken en leverfalen. Grappig feitje: de blauwalg behoort tot de oudste organismen ter wereld.



4. Pseudomonas



Lekker bubbelen in een hot tub … Klinkt perfect, toch? Toch schuilt ook hier het gevaar in een heel klein hoekje. Pseudomonas zijn staafvormige bacteriën die goed gedijen in warm water en dus gek zijn op een lekker bubbelbad. Ze veroorzaken een rode, jeukerige huid en het zogenaamde ‘zwemmersoor’, een ontsteking van de gehoorgang.



5. Norovirus



Dit virus verspreidt zich via uitwerpselen in water en zorgt voor vervelende maag- en darmklachten, zoals braken en diarree. Vervelende bijkomstigheid: het virus is enorm besmettelijk en kan ook van mens op mens overgaan. Het is dan ook geen wonder dat een besmetting vaak een kleine epidemie veroorzaakt. Er bestaat geen medicijn voor deze ziekte, maar meestal verdwijnen de symptomen na ongeveer vier dagen.



6. Shigella



Nog een bacterie (of eigenlijk: groep bacteriën) die je liever niet tegenkomt in het water, is shigella. Eén slokje besmet water kan shigellose veroorzaken, met symptomen als bloederige diarree, koorts en buikkrampen. Van alle infectieziekten in dit lijstje, is dit een van de dodelijkste: de ziekte is overdraagbaar van mens op mens en kost jaarlijks duizenden mensen het leven.



7. Naegleria fowleri



De ‘hersenetende amoebe’, zo staat deze parasiet ook wel bekend. En die naam maakt ‘ie meer dan waar. De naegleria fowleri leeft in warme zoetwatermeren en wie de amoebe per ongeluk via de neus binnenkrijgt, is ten dode opgeschreven. Eerst baant het organisme zich een weg naar je brein, vervolgens tast het je zenuwstelsel aan. Vijf dagen na de infectie krijg je flinke hoofdpijn en koorts, daarna ga je hallucineren en raak je in een coma. Er is nog geen geneesmiddel en slechts een handjevol mensen heeft ooit een infectie van naegleria fowleri overleefd …