Ryanair-passagiers gaan héél ver om te besparen ... image
Lkoedam

Ryanair-passagiers gaan héél ver om te besparen ...

Hoe ver zou jij gaan om geld te besparen op je vlucht? Zeg stop; (a) je kiest de goedkoopste data voor een retourvlucht, (b) je reist alleen met handbagage of (c) je laat je tweejarige kind een extra tas mee aan boord sjouwen omdat het dan gratis is …



Reis jij ook wel eens met alleen handbagage om kosten te besparen? (Foto: AMISOM Public Information, Flickr)



De bagagevakken aan boord van Ryanair-toestellen puilen uit. En dat heeft alles te maken met geldbewuste passagiers die de handbagageregels weten te omzeilen. Zo komen sommige passagiers aanzetten met een tweede bagage-item dat niet onder de stoel past en dus in het bagagevak moet. Andere passagiers gaan zelfs zo ver dat ze hun tweejarige zoon of dochter een extra tas mee aan boord laten slepen. Het heeft ertoe geleid dat de vliegmaatschappij haar handbagageregels wilt gaan herzien. Nu is het nog zo dat passagiers die vliegen met de Ierse prijsvechter een handbagage-item van 10 kg (55 x 40 x 20 cm.) per persoon mogen meenemen én een tweede, kleiner item (35 x 20 x 20 cm.) dat onder de stoel past. Maar in de praktijk blijkt dus dat veel mensen op creatieve wijze extra bagage weten ‘mee te smokkelen’. Het resultaat: de cargoruimte is half leeg en de cabinevakken zitten bomvol. Officieel is er in de cabine zelfs maar plek voor negentig grote handbagage-items, één voor iedere passagier. Als er één tas is die te groot is voor onder de stoel is er dus al een probleem.



De cijfers



Cijfers die de airline onlangs bekend maakte wijzen uit dat gemiddeld slechts één op de zes passagiers betaalt voor ingecheckte bagage. Begrijpelijk, want de prijs voor een ingecheckte koffer van 20 kg kan al snel oplopen naar de honderd euro voor een retourvlucht. Wat vind jij? Moeten passagiers zich aan de regels houden of moet Ryanair gewoon wat meer bagageruimte creëren?