6 onbekende wijnlanden voor fijnproevers image
Lkoedam

6 onbekende wijnlanden voor fijnproevers

Frankrijk en Zuid-Afrika staan er goed op in wijnland. Maar als je écht de show wilt stelen tijdens je volgende dinertje ga je op wijntour in een van deze onbekende wijnregio’s. Santé!



Wijnplukken in Roemenië (Foto: © Lilac)



1. Graaf wijn op in Kacheti, Georgië



De Georgiërs maken al zó lang wijn dat ze de oude Grieken en Romeinen het nakijken geven. Het proces is in achtduizend jaar tijd geen spat verandert — de druiven worden nog steeds met handen en voeten geperst in de uitgeholde stammen van eeuwenoude bomen. De sap sijpelt vervolgens in ondergrondse, kleien kruiken, waar het zónder toevoegingen fermenteert en rijpt. De bakermat van de wijn is de onbekende wijnregio Kacheti, waar het milde klimaat, de vochtige Zwarte Zeelucht en het mineraalrijke bron- en bergwater zorgen voor ideale omstandigheden. Wijn maar fijn Verwacht in Kacheti geen wijnkelders die tot de nok toe zijn gevuld; de beste wijn is niet gebotteld, maar bevindt zich nog in kruiken onder de grond. Neem daarom in oktober, de maand van de oogst, een kijkje bij een van de vele wijnboeren in de provincie Imereti. Hier kun je met eigen ogen zien hoe de wijn gerijpt wordt in de traditionele kruiken. Je gaat al op een georganiseerde tweedaagse wijntocht vanuit de hoofdstad Tbilisi vanaf € 130, ge.rsp.travel.



2. Drink een waterval aan wijn in Niagara, Canada



Niagara. Van de watervallen, toch? Nee, van de wijn! Door de ligging aan het Ontariomeer groeide de Canadese Niagararegio, met name in de laatste twintig jaar, uit tot een wijngebied om rekening mee te houden. De wijngaarden profiteren van een constante wind die een aangenaam warm nest creëert, óók in de strenge Canadese winters. Door het evengoed koele klimaat krijgt de witte, rode en zelfs bruisende wijn een complexe smaak mee. Wijn maar fijn Huur een fiets en rijd langs het Ontariomeer van wijngaard naar wijngaard. Begin in Niagara-on-the-Lake op de grens met de VS en rijd via de rustieke dorpjes St. Catharine’s, Jordan, Vineland en Beamsville naar Grimsby, vanaf € 27 voor een hele dag, zoomleisure.com. Probeer je fietstour te combineren met een van de jaarlijkse wijnevenementen (Niagara New Vintage Festival, Niagara Wine Festival en Niagara Ice Wine Festival).



3. Les je (bloed)dorst in Transsylvanië, Roemenië



Nog vóór graaf Dracula ten tonele verscheen werd er in het Roemeense Transsylvanië al wijn geproduceerd. De witte wijnen, waaronder de Sauvignon Blanc, Chardonnay en lokale druivensoorten als Feteasca Alba en Feteasca Regala, stelen de show. De fruitige noot van de Roe- meense wijnen is te danken aan de lokale grond, die biologisch wordt bemest. De rode wijn gedijt beter in het zuiden vanwege het nóg warmere klimaat. Wijn maar fijn Boek een off-road tour door de Karpaten via karpaten-offroad.de (prijs op aanvraag) en sluit kort dat je je dagtrip eindigt met een wijntje in de hand op een van de wijngaarden, zoals Liliac Winery, liliac.com. Toch in de huid kruipen van lokale beroemdheid Dracula? In het historische Sighisoara drink je een glaasje Bats Blood (lokale rode wijn) en kommetje Dracula’s Blood (tomatensoep).