3 topadviezen tegen ernstige zonverbranding image
Lkoedam

3 topadviezen tegen ernstige zonverbranding

Je smeert je op de valreep nog even in, maar het leed is al geleden. Je voorhoofd, armen, torso en benen zijn zo rood als een kreeft! Met deze 3 adviezen beperk je de pijn, die anders tot een week aanhoudt.



Ben je verbrand? Met deze adviezen beperk je de pijn (Foto: Reisreporter hansdewildt)



1. Ga als de wiedeweerga de zon uit



Je eerste wapenfeit? Ga direct de zon uit! En blíjf zoveel mogelijk uit de zon gedurende de komende week. Alleen zo krijgt je lichaam de kans om zich te herstellen. Méér zon betekent méér schade aan je cellen en méér pijn. Verbranden vergroot tevens het risico op huidkanker.



2. Gebruik verzachtende ingrediënten



Een effectieve manier om de pijn te verzachten is door een gekoeld washandje gedrenkt in melk uit de koelkast aan te brengen op de verbranding. Deze kleine ingreep werkt niet alleen verkoelend, maar verwijdert ook het bovenste laagje dode huid. Een andere effectieve manier om pijn te verlichten is door aloë vera-extract te gebruiken. Maar let goed op de bijsluiter, want sommige aloë vera-producten maken het branderige gevoel erger als het uitgewerkt is.



3. Slik pijnstillers



Je huid is boos, rood en pijnlijk. Het kan dus geen kwaad om een anti-inflammatoire (ontstekingsremmers) te gebruiken. Doe navraag bij de apotheek of drogist. Geen fan van medicijnen? Leg je dan toe op natuurlijke pijnbestrijders, zoals olijfolie, bosbessen en kurkuma.