Zo voorkom je dat criminelen drugs op je planten image
Lkoedam

Zo voorkom je dat criminelen drugs op je planten

Het is de ergste nachtmerrie van menig reiziger: zonder het door te hebben drugs meesmokkelen. Of nog veel erger: gepakt worden! Zo bescherm je jezelf tegen het planten van drugs.



Op deze manieren bescherm je jezelf tegen het planten van drugs (Foto: Reisreporter Ruudblok)



Probeer maar eens te bewijzen dat dat pakketje dat bij je is aangetroffen niet van jou is. In landen als Thailand, Maleisië, Singapore, Indonesië en Iran kun je er zonder pardon de doodstraf voor krijgen. En ook in Cyprus, Griekenland en de rest van Zuidoost-Azië passen ze een zero tolerance beleid toe.



Maatregelen




  1. Jouw bagage is jouw ‘pakkie an’. Zorg dus dat je zelf je bagage inpakt, check of je bagage goed genoeg afgesloten is en verlies je bagage nooit uit het oog als je de check-in balie nadert.  

     

  2. Wees op je hoede voor mensen die toenadering zoeken op het vliegveld, hoe onschuldig ze er ook uitzien.

     

  3. Neem niet zomaar giften aan in het buitenland. Criminelen gebruiken producten als sneakers, speelgoed en cosmetica om drugs in te verstoppen. Twijfel je? Laat het cadeautje dan achter.

     

  4. Heb jij medicatie nodig? Zorg dan dat je een doktersvoorschrift bij je hebt voor alle soorten medicatie die je nodig zou kunnen hebben op reis. Dit bespaart je een hoop gedoe bij de douane.

     

  5. Steek geen beruchte grenzen over met mensen die je niet kent, zowel te voet als per voertuig. Als de passanten om je heen worden opgepakt met drugs op zak kun jij als medeplichtige worden aangewezen.