Waarom muggen juist jóú moeten hebben op reis image
Lkoedam

Waarom muggen juist jóú moeten hebben op reis

Heb je ooit wel eens de vele muggenbeten op je lichaam verklaard met: ‘Mijn bloed zal wel lekker zijn’? Nu is dat niet helemaal onjuist. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom muggen het op jou voorzien kunnen hebben.



Hebben muggen het ook altijd op jou gemunt? (Foto: Sanofi Pasteur, Flickr



Het is geen toeval dat muggen alléén op jou of níét op jou afkomen. Sommige individuen zijn nu eenmaal aantrekkelijker voor muggen dan anderen. Dit zijn de vijf redenen.



1. Je baadt in het zweet



Zweet, en dan met name het bestanddeel melkzuur, trekt muggen aan. En ook de hogere lichaamstemperatuur speelt een rol als je zweet. Als een mug je nadert werkt de hitte die je uitstraalt uitnodigend. Misschien moet je je vakantie work-out tóch maar naar binnen verplaatsen.



2. Je hebt net bier gedronken



Een onderzoek naar muggen in West-Afrika wees uit dat muggen zich sneller aangetrokken voelen tot iemand die bier gedronken heeft dan iemand die water gedronken heeft. De onderzoekers concludeerden dat de consumptie van bier leidde tot significant meer beten. Over het waarom blijft men in het ongewisse.



3. Je hebt type O bloed



Net zoals wij een voorkeur hebben voor een bepaalde smaak drinken, hebben muggen een voorkeur voor een bepaalde smaak bloed. De bloedzuigers hebben het met name voorzien op individuen met een type O. Mensen met deze bloedgroep dragen bepaalde geurtjes uit die muggen aantrekken.



4. Je bent zwanger



Muggen hebben een voorliefde voor koolstofdioxide. Speciale zenuwreceptoren helpen ze om het gas te detecteren in de omgeving. Wat dat te maken heeft met zwangere vrouwen? Een onderzoek wees uit dat vrouwen die 28 weken of langer zwanger zijn 21% meer CO2 uitademen dan vergelijkbare niet-zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen trekken daarom tot twee keer meer muggen aan. Daarnaast scheiden zwangere vrouwen specifieke geurtjes uit die muggen aantrekken.



5. Je hebt de verkeerde genen



Muggenbeten hangen samen met bepaalde genetische mechanismes, zeggen onderzoekers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine. Zo beschikken sommige mensen over aangeboren, natuurlijke anti-muggeneigenschappen.