Jij hebt de Columbus-factor! De prijswinnaar is ... image
Lkoedam

Jij hebt de Columbus-factor! De prijswinnaar is ...

Elke Columbus-editie staat een nieuw thema centraal. Dat was dit keer 'leuke locals'. Je kon tot 16 juni aantonen dat jij over de Columbus-factor beschikt. Daar hoefde je alleen maar je beste reisfoto van een local met tip óf review voor in te zenden. De nr. 1 winnaar van de cadeaucheque van CameraTools t.w.v. € 350 is geworden...



Dit keer was het thema 'leuke locals' (Foto: Columbus-ambassadeur Mieke de Haas)



Wie koos de winnaars?

De jury voor het thema ‘leuke locals’ bestaat uit Columbus-webmaster Saphira Siahaya-Ursepuny en Columbus-ambassadeur Mieke de Haas.



------------------------------------



10. Foto - Dragonfly





Juryoordeel: Vrouw in actie tijdens het theeplukken. Een zwaar beroep, waarbij je alleen maar meer bewondering en respect krijgt voor het harde werken in Sri Lanka. Een mooie foto zo tussen het groen.

 



9. Foto - Reisreporter HMom



Juryoordeel: Prachtig foto met deze local kindjes. Buiten de gebaande paden gaan door een minder vaak bezocht deel in Noordwest Namibië. Gastvrije locals met warme ontvangst ... leuk om te lezen dat jullie zelfs een traditionele dans te zien kregen.



 



8. Foto - Reisreporter Jeannette







Juryoordeel: Slapen bij Nomaden. Een bijzondere ontmoeting met locals, waar je blijft slapen en meehelpt met het melken in de ochtend. Een leuke foto van een local in 'the middle of nowhere'. Een typische omgeving in Mongolië.

 



7. Foto - Reisreporter Marcvankessel



Juryoordeel: Heerlijke warme kleurrijke kleuren in beeld ... Bijzonder hoe locals hier laten merken dat het tijd is om te gaan. Zo zie je hoe schoon het hier altijd achter gelaten wordt. Overigens is de achtergrond prachtig kwa lucht en de tempels.





6. Foto - Reisreporter Esthers







Juryoordeel: Een momentopname, alsof het een scene uit een film is. Er gebeurd veel ... Echte locals met hun kenmerkende hoeden op. Prachtig!





5. Review - Reisreporter TLouwe



Cusco, Peru - In de Sacred Valley in het plaatsje Chinchero weven locals de meest prachtige sjaals en omslagdoeken van alpacawol. Met een lokale chauffeur die zeer bekend was met de omgeving rond Cuzco werden we naar het kleine bergdorpje gebracht, waar een prachtige Peruaanse (compleet met een op haar rug gebonden baby en getooid met twee zwarte vlechten) ons in een klein hutje uitlegde hoe zij de alpacawol weefde en de draden vervolgens kleurde met besjes en poeders. Onder de indruk van haar ambachten, maar des te meer van de sereniteit in het dorpje - een enkele nieuwsgierige dorpeling keek zo nu en dan geïnteresseerd door de deur - genoten we van deze bijzondere en exclusieve ervaring. Hoewel Chinchero en de Sacred Valley dagelijks door bussen toeristen worden bezocht, bracht onze lokale chauffeur ons juist naar dit afgelegen hutje, dat door reizigers maar zelden wordt bezocht. Columbus factor 3, Cijfer 7



Juryoordeel: Leuke locals tegen komen onderweg tijdens je reis. Nieuwe contacten worden er gemaakt en nieuwe belevingen. Prachtige beschrijving waarbij je je kunt inleven via deze tekst. Met locals op pad gaan, brengt je meestal altijd ergens waar anderen niet zouden komen ...



 



4. Review - Reisreporter WKerkhof



West Mongolië - Wanneer we de tent van de familie van de Postman (de laatste stop voor het Altai gebergte) binnenkomen worden we niet alleen hartelijk ontvangen met warme melk en koekjes. Hier worden we ook vrolijk begroet door de jongste dochter Muldir. Muldir is een bijzonder kind, ze is de jongste in een gezin van 7 kinderen en doof-stom geboren. Dit is in een land als Mongolië een grote handicap. Maar van de handicap lijkt Muldir nog geen last te hebben. Ze is super sociaal en vriendelijk. Het klikt tussen ons en al snel wijkt ze niet meer van mijn zijde. Ze helpt met me met de was, we spelen samen op de grond met een paar poppetjes, kleuren een kleurplaat, kijken samen hoe haar zussen hard aan het werk zijn buiten en ze mag een paar foto's met mijn camera maken. Muldir is niet alleen doof geboren ook heeft ze problemen met haar gebit en zicht. In 2014 komt dokter Oliver bij de familie die zich het lot van de jonge Muldir (toen 5) erg aantrekt. Hij zoekt sponsors en met dat geld zorgt hij dat ze in het ziekenhuis van Ulaanbaatar compleet wordt onderzocht en voorzien van een gehoorapparaat en een brilletje. Maar daar blijft het niet bij, het fonds wat hij voor Muldir heeft opgericht moet haar ook helpen bij de ziekenhuis kosten die ze nog gaat krijgen in de toekomst en misschien nog belangrijker, bij haar opleiding. Later thuis lees ik dat ze afgelopen september voor het eerst naar een dovenschool in Ölgii is geweest om hier te leren lezen en schrijven en de gebarentaal machtig te worden. Columbus factor 5, Cijfer 10



Juryoordeel: Een mooie ervaring om zo dicht bij de locals te zijn en te zien hoe ze hier hun dagelijkse leven doorbrengen. Fijn om te lezen dat Muldir later naar school kon om bij te leren. Een gevoelig verhaal, maar zeer bijzonder dat dit ook écht een bestemming kan zijn om buiten de gebaande paden te gaan.



3. Foto - Reisreporter Gorke







Juryoordeel: Deze Sadhu zit in een prachtige entourage. De muurschildering van de spirituele laraar en guru Mooji, maakt het straatbeeld compleet. Mooi gespot in dit kleine stadje Rishikesh van India.

 

 



2. Foto - Reisreporter HBplaatjes







Juryoordeel: Deze vrouw van de Banna-stam uit de Omovallei, is spontaan en vrolijk in beeld gebracht. Mooi hoe ze beweegt in haar fraaie authentieke klederdracht en de attributen die ze sierlijk met zich meedraagt.

 



1. Foto - Reisreporter Diana DM





Juryoordeel: Een mooi totaal overzicht van deze levendige lokale markt in Kenia. Door het hoge standpunt heb je goed zicht op hoe de locals hun handel aan de man brengen.



Gefeliciteerd allemaal!





Deze competitie wordt mede mogelijk gemaakt door: