Zo houd je de kosten voor vaccinaties binnen de perken
Malaria, gele koorts, rabiës en hepatitis A … Het kunnen zomaar ongewenste souvenirs zijn die je overhoudt aan een vakantie in het buitenland. Helaas kost een vaccinatie of een doosje pillen vaak een flinke duit. Met deze 5 tips zorg jij dat je niet teveel betaalt, maar wel goed beschermd op pad gaat.
Laat je wereldreis niet verpesten door een vervelende infectieziekte (Foto: Marko Mikkonen, Flickr)
1. Check welke inentingen je sowieso nodig hebt
Sommige landen kom je niet binnen zonder een vaccinatie tegen bepaalde ziektes. Ga je naar Zuid-Amerika of Afrika? Dan bestaat de kans dat je je sowieso moet laten inenten tegen gele koorts. Voor Angola, Madagaskar en Zanzibar (Tanzania) is een cholerastempel verplicht. Je kunt die gratis laten zetten bij je vaccinatiebureau, zonder je te laten inenten tegen de ziekte.
2. Lees je goed in
Hoe zit het met al die andere ziektes waar je je vrijwillig voor kan laten vaccineren? Laat je goed informeren door een professional en lees je in voor je zelf een keuze maakt. De tijdsduur van je geplande trip is daarbij sowieso van belang. Vaccinaties tegen hepatitis B en tuberculose worden bijvoorbeeld alleen aangeraden als je voor een periode van langer dan 3 maanden gaat reizen. Voor rabiës geldt hetzelfde, tenzij je in een gebied verblijft waar veel wilde honden rondlopen. Neem ook de ernst van de ziekte mee in je afweging: sommige infecties zorgen met de juiste behandeling enkel voor ongemak, terwijl andere (zoals rabiës) dodelijk kunnen zijn.
3. Stem je verzekering af op je reisplannen
Een aanvullende verzekering dekt vaak een deel van de kosten van je vaccinaties. Met een basisverzekering betaal je de volle mep. Ben jij van plan in het komende jaar veel te gaan reizen? Dan is het de moeite waard om wat rekensommetjes te maken. Wat kosten de vaccinaties en hoeveel ben je kwijt aan een aanvullende verzekering? Bereken het verschil tussen de twee en kies zo de goedkoopste optie. Let wel op! Sluit een aanvullende verzekering voor het komende kalenderjaar af voor 31 december. Daarna kan er niets meer worden gewijzigd.
4. Kies je vaccinatiebureau bewust
Om het nog even wat ingewikkelder te maken: niet alle zorgverzekeraars vergoeden behandelingen bij dezelfde huisartsen of vaccinatiebureaus. Kijk dus voor je een afspraak maakt even of het bureau dat je op het oog hebt, wel op het lijstje van je zorgverzekeraar staat. Anders loop je je gedeeltelijke dekking misschien alsnog mis, en dat is natuurlijk zonde!
5. Ga samen op pad
Nog zoiets wat je al snel vergeet: niet alleen het vaccin zelf kost geld, ook de consulent moet zijn of haar eigen brood kunnen betalen. Je betaalt dus ook consultkosten. Bij sommige vaccinatiebureaus krijg je korting als je met meerdere personen tegelijk langskomt. Handig als je met familie of vrienden reist. Ook als je van plan bent je te laten inenten tegen rabiës kan het voordelig zijn om samen langs te gaan. Uit één potje gaan namelijk twee inentingen!