Waarom kamermeisjes (niet) te vertrouwen zijn image
Lkoedam

Waarom kamermeisjes (niet) te vertrouwen zijn

Het blijft een gek idee dat iemand gevraagd of ongevraagd je hotelkamer poetst, je bed opmaakt, je handdoeken opruimt en zelfs je kleren opvouwt. Een gespreid bedje is natuurlijk erg fijn, maar wat spoken kamermeisjes daadwerkelijk uit in je kamer? En zijn je spullen wel veilig? In 2014 nam een hotelgast deze schokkende video op met een verborgen camera. Oordeel zelf.



Deze kamermeisjes houden zich bezig met bloemstukjes maken voor in de kamers (Foto: Reisreporter AdriaanV)



Het kamermeisje in het volgende filmpje werd op heterdaad betrapt toen ze met persoonlijke items van een hotelgast knoeide. Zo bekijkt ze een persoonlijk pakketje en probeert ze toegang te krijgen tot de tablet en laptop van de hotelgast. Het voorval deed zich voor in een hotel van een bekende, Amerikaanse hotelketen. Bekijk de video hier: 





Er werd weliswaar niets gestolen, maar het idee dat er iemand op haar dooie gemak door je spullen gaat is toch wel verontrustend. Moeten we ons als reizigers zorgen maken over rondneuzende kamermeisjes?



Schuldvraag



Als er iets kwijt is, is het gemakkelijk om meteen met een beschuldigende vinger naar het kamermeisje te wijzen. Maar in de regel komen voorvallen zoals in het filmpje zelden voor. Met respect omgaan met de bezittingen van een gast is immers een belangrijk onderdeel van het werk. Bovendien strijken de meesten een voor lokale begrippen aardig salaris op (en in veel gevallen een bijkomende zorgverzekering). Dus waarom zouden ze dat op het spel zetten voor een tweedehands, gestolen item? Laten we bovendien niet vergeten dat ze wéten dat ze de eersten zijn die verdacht worden. In de meeste gevallen van ‘diefstal’ blijkt het uiteindelijk te gaan om verlies. Als je kostbare bezittingen door je kamer laat slingeren, is het goed mogelijk dat het met beddengoed en al in de was gegooid wordt.



Voorzorgsmaatregelen



Er zijn een aantal proactieve maatregelen die je kunt nemen om je spullen veilig te houden. De eerste is een mentale: Ga ervan uit dat je kamer minder privé is dan je zou willen. Zolang je niet thuis bent, is de kans altijd aanwezig dat er iets wordt gestolen. Wil je er (bijna) zeker van zijn dat je spullen veilig opgeborgen zijn? Gebruik dan de kluis. Bijna elke hotelkamer heeft er een. Alleen de manager of beveiliger is in staat om de kluis te openen, al garandeert dat natuurlijk ook geen 100% veiligheid. Als je het überhaupt geen fijn idee vindt dat iemand je kamer betreedt, laat dan het ‘niet storen’-hangertje om de klink hangen gedurende je volledige verblijf.