10x onbekend Unesco-erfgoed om nú te bezoeken
Steeds als je denkt dat je de meeste Unesco werelderfgoederen wel kent, voegt de organisatie nieuwe, unieke, natuurlijke én architectonische bezienswaardigheden toe. Dit zijn de minst bezochte erfgoederen, dichtbij en ver weg. Ontdek ze nu, voor de tourbussen ze bereiken.
Je hoeft heus niet naar Monument Valley voor een uniek
maanlandschap ... (Foto: Reisreporter Bowral)
De United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (Unesco) houdt sinds 1945 een index bij van ‘s werelds bijzonderste erfgoederen, van menselijk vernuft tot verloren beschavingen en natuurlijke schoonheid. Dit zijn onze aanbevelingen voor deze zomer.
1. Terug naar de woestijn in Iran
In 2016 drukte Unesco het Werelderfgoedstempel op de Dasht-e Lut woestijn in het zuidoosten van Iran. Hoog tijd! Met name de zogenaamde yardangs maken indruk, de geribbelde bergruggen die het droge landschap zo herkenbaar maken. De ribbelingen worden veroorzaakt door de sterke winden, die sediment transporteren en de omgeving eroderen. In dit maanlandschap, waar de grondtemperatuur al eens tot 70(!) graden opliep, vind je verder zandduinen en steenwoestijnen. Tip: blijf hier kamperen om de kraakheldere sterrenhemel te bewonderen.
2. Terug naar het kerkbankje in Polen
De 17e-eeuwse Vredeskerken in het Poolse Jawor en Świdnica zijn de grootste kerken in Europa die leunen op een houten skelet. Deze imposante houten bouwwerken boden plaats aan de protestantse minderheid in een overwegend katholiek Polen.
Nog steeds begeven monniken zich naar het oude schoolcomplex
Nalanda (Foto: © Rajneesh Raj)
3. Terug naar het schoolbankje in India
Wist je dat ze in de derde eeuw voor Christus ook al spirituele universiteiten hadden? Verspreid over een gebied van 150.000 vierkante meter vonden archeologen in de Indiase staat Bihar de overblijfselen van een (klooster)schoolcomplex genaamd Nalanda. Gedurende achthonderd jaar werd in deze oudste universiteit van India kennis overgedragen. De bouwwerken vervulden tevens een belangrijke rol in de geschiedenis van het boeddhisme. Archeologen schatten dat negentig procent van de campus, compleet met stoepa’s, altaren en vihara’s (woon- en onderwijsgebouwen) nog moet worden uitgegraven.
4. Terug naar de beschaving in Saoedi-Arabië
Je kent de Nabateeërs wellicht van de aanleg van het Jordaanse Petra, maar wist je ook dat ze elders soortgelijke bouwwerken en façades achterlieten? Neem het prachtig bewaard gebleven, zandstenen Al Hijr in de Saoedi-Arabische woestijn.
Een bezoekje waard: de megalieten van Andalusië
(Foto: © Conjunto Arqueológico Dólmenes de
Antequera)
5. Terug naar het Stenen Tijdperk in Spanje
Vijfduizend jaar oud zijn de Menga, Viera Dolmen en Tolos van El Romeral in het Spaanse Andalusië. De megalieten, monumenten die uit een of meerdere grote stenen bestaan, werden in het Stenen Tijdperk en de Bronstijd gebruikt voor begrafenissen, rituelen en herdenkingen. Ze behoren tot de opmerkelijkste bouwwerken uit de Europese prehistorie. Eveneens onderdeel van de in 2016 uitgeroepen Unesco-site zijn de rotsformaties Peña de los Enamorados en El Torcal. Deze zijn, in tegenstelling tot de megalieten, op natuurlijke wijze ontstaan.
6. Terug naar traditie in Japan
Shirakawa-go en Gokayama zijn drie historische en traditionele dorpjes – Ogimachi, Ainokura en Suganuma – die zijn genesteld in de bergen van het Japanse Gifu en Toyama. Door de geografische afzondering wisten de bewoners hun rituelen en gebruiken in stand te houden. Een goed voorbeeld is de gassho-zukuri-bouwstijl, een manier van bouwen die zich kenmerkt door puntige daken van riet, die de ophoping van sneeuw moeten voorkomen.
Waarom in de rij staan als je het rijk elders voor jezelf hebt?
(Foto: Reisreporter sidonius)
7. Terug naar het Maya-mysterie in Honduras
Aan spectaculaire Maya-ruïnes geen gebrek in Midden-Amerika. Maar waarom in de rij staan voor Chichen-Itzá of Tulum, als je ook in relatieve rust de Hondurese ruïnes van Copán kunt gaan bekijken?
8. Terug naar het woud in Jamaica
In Blue and John Crow Mountains National Park in Jamaica vind je de hoogste toppen van het eiland. Niet alleen voormalige slaven, zoals de Tainos, zochten er hun toevlucht, maar ook zo’n dertig inheemse vogelsoorten. Verken het gebied te voet, per mountainbike of per 4WD.
De Grote Riftvallei is een van de beste plekken om wild te
spotten (Foto: Reisreporter Dianadm)
9. Terug naar de natuur in Kenia
Leeuwen, cheeta’s, zwarte neushoorns, giraffes, hyena’s, pelikanen en flamingo’s; you name it en de Grote Riftvallei in Kenia heeft het. De beste plekken om wildlife te spotten is aan de oevers van de ondiepe meertjes in de vallei.
10. Terug naar architectonische hoogstandjes wereldwijd
Het gebeurt niet vaak, maar af en toe wordt een hele serie erfgoederen uitgeroepen door Unesco. Zo riep het 17 architectonische werken van Le Corbusier uit tot speciaal erfgoed. De werken zijn verspreid over zeven landen en bevatten onder andere le Chapelle Notre Dame du Haut in Frankrijk en het Nationale Museum van Westerse Kunst in Japan.