Horrorscenario: vrouw valt van cruiseschip af image
Lkoedam

Horrorscenario: vrouw valt van cruiseschip af

Ben jij wel eens met de ferry of cruiseboot op vakantie gegaan? Of lijkt het je wel wat? Dan moet jij vast beschikken over zeebenen. Het laatste wat je immers wilt is overboord kukelen! Het overkwam een 74-jarige passagier aan boord van het cruiseschip Queen Mary II onlangs. Lees hier alles over cruiseongevallen en hoe je ze voorkomt.



Wist je dat de kans 1 op 1.3 miljoen is dat je tijdens een cruise in het water valt? (Foto: Reisreporter laidbackfool)



Het tragische voorval met de 74-jarige vrouw vond plaats op 24 december 2016. De Queen Mary II voer op dat moment zo’n 160 kilometer buiten de Amerikaanse oostkust. Wat er precies gebeurde, is onduidelijk. De kustwacht heeft nog wel een zoekactie ondernomen, maar die bleek tevergeefs. De vrouw is nooit teruggevonden.



Cijfers



Geloof het of niet, maar er is een heuse website die zulke gebeurtenissen bijhoudt. Deze website, cruisejunkie.com, telde in 2015 27 gevallen en in 2016 16 gevallen. In 2017 staat de teller al op 11. Desondanks kunnen we nauwelijks spreken van een ‘epidemie’; het komt erop neer dat slechts één op de 1.3 miljoen bootpassagiers in het water terecht komt.



Oorzaken



Vallen is misschien niet het goede woord. De meesten springen zelf of worden geduwd. Aan cruiseongevallen gaan, verbazingwekkend en schokkend genoeg, dus vaak misdrijven vooraf. In de meeste gevallen was er alcohol in het spel. Door een gebrek aan getuigen en bewijs blijven de meeste ongevallen echter onopgelost.



Voorzorgsmaatregelen



Cruiseschepen werken met veiligheidsprotocollen. Maar die kunnen eigenlijk alleen maar in werking worden gesteld als er getuigen zijn van het voorval. Als dat het geval is wordt ‘de brug’ (de cockpit, als het ware) verwittigd, het veiligheidsteam ingeschakeld en boeien uitgegooid om de locatie in het water te markeren. Het schip maakt vervolgens rechtsomkeer, zodat er een reddingsboot kan uitvaren. Als het kan schieten de lokale kustwacht en autoriteiten ook te hulp. Zolang er hoop is, wordt er gezocht.



Overlevingskansen



De meeste ongevallen leiden tot dood op zee. Zo’n 85 tot 90%, om precies te zijn. De kans op overleven is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de hoogte van de val, de temperatuur van het water, de condities op zee en in de lucht. Andere dingen die meespelen zijn de zwemvaardigheid van de drenkeling, zijn of haar mentale staat en de reactietijd van het reddingsteam.



Overlevingstips



Het beste wat je kunt doen als je in het water terecht komt is de rust bewaren en drijven. Hoe minder je beweegt en hoe meer energie je bewaart, hoe groter de overlevingskans. Makkelijker gezegd, dan gedaan natuurlijk, maar essentieel als je het wilt kunnen navertellen.