Zo kies je de reisrugzak die het beste bij je past image
Lkoedam

Zo kies je de reisrugzak die het beste bij je past

Vraag een willekeurige outdoorexpert naar reisadvies en hij zal je zeggen dat een goede uitrusting het halve werk is. Hier moet je op letten als je een rugzak uitkiest.



In een backpack moet je hele hebben en houwen passen ... (Foto: Reisreporter jipenjoske)



Bepaal je capaciteit



De eerste stap is het bepalen van de capaciteit (in liters) die je nodig hebt. Ga je kort weg of lang? Ga je op een normale trip of een extreme? Ga je alleen weg of pak je voor meerdere personen? Idealiter koop je een tas voor ieder type reis. Maar dat is niet realistisch. Focus je daarom op multifunctionaliteit. 



Beperk je gewicht



Het gewicht van een rugzak mag nooit meer dan 40% van je lichaamsgewicht zijn. Ga daarom bij jezelf te rade wat echt mee móét en laat onnodige spullen en accessoires thuis. Maar laat dit niet ten koste gaan van een heupriem en lumbale (onderrug) vulling. Zeker bij een lading van twintig kilo of meer voorkomen deze rugpijn.



Kies je frame



Backpackframes verplaatsen het gewicht gedeeltelijk van de schouders naar de heupen. Het standaarddesign voor een backpack is een internal frame aan de binnenkant van de rugzak, vaak gemaakt van aluminium en in de vorm van een X of Y. Dit soort frame houdt de zak dicht tegen je lichaam aan. De nieuwste vorm is een perimeter frame, een smal aluminiumframe aan de buitenkant van de rugzak. Dit frame houdt de zak iets van je lichaam af, waardoor er minder zweetvorming ontstaat.



Lees het hele artikel, inclusief de verschillende typen backpacks die op dit moment verkrijgbaar zijn, in onze laatste editie. Schaf 'm aan in de winkel of in onze webshop!