10x waarom een creditcard onmisbaar is op reis image
Lkoedam

10x waarom een creditcard onmisbaar is op reis

Sta je dan, in het buitenland terwijl je vergeten bent je wereldpas te activeren … Of je wordt tot je grote schrik wakker in het ziekenhuis en kunt de rekening niet betalen. Of je probeert nog even snel online kaartjes te bemachtigen voor dat ene dagtripje, maar je bankpas wordt geweigerd. Toch wel handig hé, zo’n creditcard. Dit moet je weten.



Sta jij er op reis ook wel eens verloren bij voor een geldautomaat? (Foto: Reisreporter LRison)



1. Geldigheid



Er zijn inmiddels talloze verstrekkers van creditcards, maar ze worden niet allemaal even weids geaccepteerd. Houd hier tijdens de aanvraag rekening mee. De grootste en weidst geaccepteerde kaarten zijn Mastercard en VISA. Maar ook met American Express kom je al een heel eind.



2. Toeslagen



Als je een creditcard gebruikt in het buitenland zijn er vaak extra kosten aan verbonden. Zeker buiten Europa. Onder de toeslagen vallen: transactiekosten (vast bedrag) en wisselkoersopslag (tussen de 1 en 2,5% van totaalbedrag).



3. Limiet en vervaldatum



Net als voor een paspoort of rijbewijs geldt er een vervaldatum voor een creditcard. Controleer dit dus ruim voordat je vertrekt. Check dan ook meteen de bestedingslimiet; zeker auto-, camper- en accommodatiehuurborg kunnen hoog oplopen. De meeste providers staan je toe om de bestedingslimiet wanneer nodig aan te passen.



4. Daglimiet



We hebben het al even over de limiet gehad. Maar wist je ook dat er in veel gevallen maar een X bedrag per dag opgenomen kan worden? Als jij op vakantie graag met cash betaalt, zorg dan dat je weet wat de daglimiet is.



5. Aantal



Als je de smaak te pakken hebt van ‘geld uitgeven dat je niet hebt’, is het gemakkelijker om erin door te slaan. Gebruik daarom slechts één creditcard. Want zo kun je je uitgaven overzichtelijk bijhouden. Meestal ontvang je na een maand een rekeningoverzicht. Maar je kunt je saldo in veel gevallen ook tussentijds checken via de app.



6. Valuta



De prijs van een product of dienst omrekenen naar de lokale valuta blijft een heikel punt. Helaas maken sommige buitenlandse handelaren en restaurants daar gebruik van. Ze vermelden de prijs bijvoorbeeld in euro, maar hanteren dan wel een ongunstige wisselkoers. Knoop in je oren: als je níét in de lokale valuta betaalt ben je altijd duurder uit.



7. Contant geld



Het is niet overal mogelijk om met creditcard te betalen. Je kunt van tevoren gemakkelijk nagaan of het mogelijk is door de website of de ingang te inspecteren. Maar waarom neem je niet gewoon wat contant geld mee …?



8. Creditcardgegevens



Ook als je de kaart níét gebruikt kan het handig zijn om de gegevens ergens op te slaan. Bijvoorbeeld in een kluisje of op een versleutelde webpagina. Denk bij gegevens aan het creditcardnummer, de vervaldatum en de CVC code, het driecijferige getal op de achterzijde.



9. Bonnetje



Als je de bonnetjes bewaart van je creditcardaankopen kun je naderhand in één oogopslag zien of er geen vreemde dingen op je afschrift staan.



10. Dubbel betalen



In veel gevallen betaal je niet in één keer voor een huurauto of hotel, maar wordt er een bedrag op je kaart ‘gereserveerd’, of tijdelijk ingehouden. Aan het einde van de huurperiode krijg je de rekening. Het komt echter wel eens voor dat het bedrag per ongeluk twee keer wordt afgeschreven …