Met deze 10 toptips ben je hoteldieven te slim af image
REDACTIE

Met deze 10 toptips ben je hoteldieven te slim af

Iemand doet zich voor als jou, doet alsof hij zijn kamersleutel is vergeten en kijkt de schoonmaakster lief aan om binnen te komen. Voilà, de hoteldief heeft vrij spel. De helft van alle incidenten in hotels heeft te maken met inbraak of diefstal. Gelukkig zijn er manieren om een hoteldief te slim af te zijn.

1. Lees je in

Je staat op het punt om een hotel te boeken. Maar heb je eigenlijk al gekeken waar het ligt? Liggen er drukke trekpleisters in de buurt? Staat het hotel in een zakendistrict? Of ziet de wijk er louche uit? Het kan geen kwaad om van tevoren op Google Maps of Google Earth te kijken om een oppervlakkig idee te krijgen van hoe het gebied eruitziet. Of beter nog: scroll eens door de reviews heen op TripAdvisor of soortgelijke sites. Als het hotel in een ‘verkeerde’ buurt staat heb je het snel door.

2. Kies een verdieping

Soms mag je zelf kiezen welke kamer je boekt. Kies in dat geval voor een kamer op de tweede verdieping of hoger. Zo hoef je niet bang te zijn dat iemand je patio oploopt of balkon opklimt om je buitendeur of het raam te forceren. Probeer, als je kunt, te vermijden dat je in een kamer op de begane grond en aan de buitenkant wordt geplaatst. Je gaat toch met een geruster hart op pad als je weet dat je kamer niet van buitenaf te bereiken is. Word je tóch op de begane grond geplaatst? Zorg er dan uiteraard voor dat je je buitendeuren- en ramen dubbel checkt.

3. Lees de kleine lettertjes

Zeg eerlijk, lees jij de kleine lettertjes als je een kamer boekt? Misschien toch maar even doen de volgende keer, want in deze lettertjes staat aangegeven wat het hotel wel en niet vergoedt in het geval van diefstal. Normaal gesproken zijn de eigendommen van gasten niet verzekerd, maar het kan geen kwaad om het even na te lezen.

4. Sluit je koffer af

Het klinkt zo logisch, en toch wordt het vaak vergeten: een slot om je bagage mee af te sluiten. Het kost misschien wat moeite om, voordat je je kamer verlaat, je kleding uit te pakken en te vervangen door je waardevolste spullen – een laptop, een camera, een telefoon, een paspoort – maar dan weet je tenminste zeker dat niemand erbij kan. Als je nog verder wilt gaan kun je een veiligheidskabel kopen, een kabelslot waarmee je je koffer kunt afsluiten en bevestigen aan een object in de kamer.

5. Sluit je laptop af

Wist je dat er speciale veiligheidskabels beschikbaar zijn voor je laptop? Het principe is hetzelfde als een kabel voor je koffer; je beveiligt je laptop en maakt het vast aan een zwaar object door middel van de kabel.

Je gaat even zwemmen, komt terug in je kamer en je eigendommen zijn weg ... (Foto: Communitylid JMoerkens)

6. Doe alsof je thuis bent

Als je doet alsof je thuis bent schrik je hoteldieven af. Dat doe je al door bijvoorbeeld een lampje of de televisie op zacht volume aan te laten staan. Of het wel echt werkt? Jij zou toch ook niet inbreken terwijl iemand ‘thuis’ is?

7. Vraag voor nieuwe sleutels

Als je kamer een elektronisch slot heeft krijg je eigenlijk altijd een setje (of meer sleutels) mee. Stel nu dat je er eentje kwijtraakt… Vraag de receptie dan meteen voor een nieuwe. Een nieuwe, geen duplicaat! Dit zorgt ervoor dat je deurslot opnieuw wordt ingesteld en er dus niemand binnen kan komen met de oude kaart.

8. Hang het niet storen-bordje op

De meeste hotels werken met een systeem van hangers. Helaas is dit niet altijd even veilig. Denk er maar eens over na; een hangertje aan je klink hangen met ‘verschoon mijn kamer’ verklapt direct dat je niet thuis bent. Doe dit dus alleen als je kamer nodig verschoond moet worden en je niet al te lang weg bent. Als je kamer níét schoon gemaakt hoeft te worden kun je het ‘niet storen’-hangertje aan de klink hangen.

9. Wees voorzichtig met je kluis

De meeste hotelkamers zijn uitgerust met een hotelkluis. Maar dat betekent nog niet dat je spullen volledig veilig zijn opgeborgen. Het management beschikt immers over een loper of code waarmee ze in elke kluis kunnen komen. En als het management dat kan, kan een hoteldief het ook. We gaan er niet vanuit dat dit soort Actiefilmtaferelen geregeld voorkomen, maar je weet maar nooit.

10. Er is tóch iets gestolen. Wat nu?

Schakel meteen de beveiliging of het management in. Ze zullen je vragen om papieren in te vullen en besluiten daarna of ze de politie bellen. Zo ja, houd dan rekening met nog meer papierwerk. Verwacht niet dat het hotel je schade dekt; ze zijn slechts verplicht om je te helpen met het terugvinden en kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden. Als er een elektronisch slot op je deur zit kun je vragen of het slot uitgelezen kan worden. Zo kom je er misschien achter wannéér er iemand in je kamer is geweest. Alle kleine stukjes informatie helpen …

 

Heb jij nog een goede tip om hoteldieven te slim af te zijn? Laat het in een reactie hieronder weten.