Jij raadt nooit wat 's werelds dodelijkste dier is … image
Lkoedam

Jij raadt nooit wat 's werelds dodelijkste dier is …

Het is geen haai. Het is ook geen slang. En het is al helemaal geen nijlpaard. Raad jij wat dan wél ’s werelds onverwacht dodelijkste dier is?



's Werelds dodelijkste dier ligt als een dief in de nacht te wachten op zijn prooi (Foto: Reisreporter Maarten92)



Een infographic uit 2016 die werd gepubliceerd op de blog van filantroop (en rijke der aarde) Bill Gates illustreert het aantal dodelijke slachtoffers per jaar, dat te wijten valt aan bepaalde dieren. De twijfelachtige eer van winnaar gaat naar… de mug.



Aantal doden



Door de overdracht van ziektes en virussen zijn muggen verantwoordelijk voor 830.000 (!) doden per jaar. Ter vergelijking: de mensheid schrijft ieder jaar gemiddeld 580.000 mensenlevens op haar conto. 60.000 mensen sterven jaarlijks aan een slangenbeet en slechts 6 aan een haaienbeet. Al moeten we erbij vermelden dat er recentelijk een aantal haaienaanvallen in het nieuws zijn verschenen.



Maar terug naar muggen. Deze irritante beestjes zorgden eigenhandig voor de verspreiding van virussen als Zika, gele koorts en dengue. Maar deze ziektes zijn nog steeds niet doodsoorzaak nummer één. Dat is malaria. Malaria is verantwoordelijk voor de helft van de mug gerelateerde doden, voornamelijk in Afrika ten zuiden van de Sahara. Gelukkig slinkt het aantal doden als gevolg van malaria, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.



Vaccin



Er is nog geen universeel vaccin tegen malaria. Vanaf 2018 starten een aantal landen met een testprogramma van een dergelijk vaccin. We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten.