Sabine Koning: 'Kogelvis is giftig. En ik at vier gangen'
Sabine Koning richtte zes jaar geleden OhMyFoodness.nl op. Haar foodblog groeide uit tot één van de grootste van Nederland. In haar nieuwe kookboek Reishonger beschrijft zij haar ervaringen op reis en wat het eten met haar doet. Natuurlijk staan er ook een hoop heerlijke recepten in! Sabine geeft je alvast een voorproefje.
Sabine Koning zoekt ingrediënten uit (Foto: Vivian Vos,
OhMyFoodness.nl)
Hoe is Reishonger tot stand gekomen?
‘Op dit moment is de kookboekenmarkt zo insane groot. Ik wilde zelf ook graag een nieuw kookboek uitbrengen, maar dan wel eentje die iets toevoegt aan de markt. Het moest een boek worden dat ook leuk is om doorheen te bladeren. Reizen en eten zijn altijd mijn passie geweest en de uitgeverij en ik vonden niet echt een boek waarin reisverhalen werden gecombineerd met internationale gerechten. Dus toen zijn we samen op het idee gekomen van Reishonger, een kookboek met eigen foto’s en eigen verhalen; ik in boekvorm.'
Hoe bereid je je voor op je reizen?
‘In eerste instantie zoek ik online naar tips. Vaak moet ik het toch van reistips van anderen hebben. Dit zijn ook vaak de tips die je niet in een groot magazine of bij een reisorganisatie vindt. Mijn reisschema is in feite een bundeling van mijn verzamelde tips. Ik gebruik twee lijstjes: één van de activiteiten en één van de dingen die ik wil eten. Mocht ik nou niks vinden, dan vraag ik het op de bestemming gewoon even na aan iemand. Aan de receptioniste in het hotel of hostel bijvoorbeeld. Of aan de schoonmakers. Zij hebben altijd wel leuke tips! Als dat niet lukt, ga ik de straat op. Weinig toeristen en veel locals is een goed teken. In Azië zijn dat bijvoorbeeld de restaurantjes met plastic stoelen en tafelkleden. Het zijn van die restaurantjes waarvan je denkt: 'Hmm, ik weet niet helemaal of dit wel zo hygiënisch is…' Maar juist hier kun je het beste eten!’
Hoe zijn de gerechten in je kookboek tot stand gekomen?
‘De reizen die in Reishonger staan heb ik verspreid over mijn hele leven gemaakt. Sinds ik OhMyFoodness beheer, houd ik van iedere reis een eetdagboek bij. Zo kan ik dus precies opzoeken wat ik vijf jaar geleden op reis gegeten heb. We hebben de inhoudsopgave dan ook bepaald aan de hand van mijn eetdagboeken. Sommige gerechten vergden tijd om te perfectioneren. Daarom probeer ik op reis altijd kookworkshops te volgen. Zo weet ik wat de beste ingrediënten zijn om te gebruiken en wat de juiste kookwijze is. Op deze manier creëer ik thuis, in mijn eigen keuken, een authentieke smaak. 100% lokaal zal het nooit worden, maar vaak kom ik toch wel aardig in de buurt.’
Een bezoek aan de drijvende markt in Thailand
(Foto: Sabine Koning, OhMyFoodness.nl)
Wat is je meest bijzondere reiservaring?
‘Tijdens mijn stage in Thailand een aantal jaren geleden had ik een personeelsuitje. Ik was toen nog niet zo erg bezig met eten als dat ik nu ben. We kwamen toen een vrouw tegen die boven op een betonnen blok zat. Ze zat daar inktvis te drogen op een kleed. Ze sloeg ze plat en verkocht ze. Mijn collega’s kochten een zakje en ik weet nog dat ik het ontzettend vies uit vond zien. 'Is dit écht bedoeld om te eten?!’, dacht ik. Het stonk namelijk verschrikkelijk! Uiteindelijk heb ik het geproefd en het smaakte eigenlijk best lekker. Dat was het moment waarop ik dacht: vanaf nu moet ik anders naar het eten in het buitenland gaan kijken. Dat was voor mij echt een omkeerpunt.'
Wat is het bizarste dat je ooit hebt gegeten?
'Kogelvis, in Japan. Maar liefst vier gangen. Dat was wel even slikken, want kogelvis is giftig én dodelijk! Dit was tijdens een persreis en ik had gezegd dat ik heel graag lokale recepten wilde proeven. Ik wilde graag laten zien dat Japan méér was dan alleen sushi. En toen kwamen ze dus met kogelvis aanzetten... Ze aten zelf niet eens mee! Het was de eerste keer dat ik huiverig was voor eten. Eén hapje vond ik al heel wat, maar ik móést de volledige vier gangen opeten.'
Meer lezen? Bestel Reishonger hier, voor € 22,50.