Frankrijk: Franse tour de force
In de bergen van de Pyreneeën komt alles samen wat Frankrijk zo’n lekkere reisbestemming maakt: spectaculaire natuur, een respectabel aantal zonuren, gezellige dorpjes waar de moderne tijd geen vat op lijkt te krijgen, en culinaire hoogstandjes waar je portemonnee niet onder lijdt. We gingen de paden op en de bergen in en presenteren onze persoonlijke toppers.
Langs de bergpassen kom je geheid paarden tegen (Foto: © Corrie de Winter)
Route des Cols
Zo bedwing je zelf de bergen van de Tour de France
De Tourmalet, de Peyresourde, de Aspin en de Soulor zijn de bergreuzen die de Tour de France bijna elk jaar aandoet. Ook wij rijden naar de pieken toe want ze gelden als highlights van de Route des Cols, een toeristische route die dwars door de Pyreneeën voert, van de Atlantische kust tot de Middellandse Zee. Daarbij worden een kleine duizend kilometer en maar liefst 34 cols, bergpassen, overbrugd. Vooral de 2115 meter hoge Tourmalet, de hoogste verharde pas van de Franse Pyreneeën, trekt veel amateurwielrenners. De helling begint rustig, maar na enkele kilometers gaat het plotseling steil omhoog. Op de top word je beloond met een panoramisch uitzicht. Althans, vandaag, want het weer hier is onvoorspelbaar – je kunt zonnig beginnen en in de dichte mist eindigen. Om van al het natuurgeweld te genieten hoef je geen geoefende wielrenner te zijn. Huur een e-bike met gemiddelde ondersteuning en bijvoorbeeld de klim op de Tourmalet van gemiddeld acht procent is zelfs voor matig geoefenden te doen. Bergprofi elen vind je op klimtijd.nl en e-bikes en mountainbikes zijn te huur via pyreneesrental.bike. Neem je eigen schoenen, zadel en klikpedalen mee. Even trainen in het plaatsje Cauterets met een stijgingspercentage van rond de vijf procent en je bent klaar voor een fi etstocht op onze favoriete cols: de 1709 meter hoge Aubisque en de 1474 meter hoge Soulor. Paarden en schapen kuieren hier op hun gemak over de weg en trekken zich niets van fi etsers of auto’s aan. Uiteraard kun je op veel plekken even van het zadel stappen en bijtanken of de omgeving verkennen. Zo komen we langs een van de wandelroutes op de Soulor een boer tegen. Monsieur Allègre – zijn voornaam vindt hij niet belangrijk – vertelt dat er al een maand geen regen is gevallen dus brengt hij zijn koeien naar een meertje wat lager in de vallei, waar ze kunnen drinken. We helpen een handje mee om de koeien de goede kant op te sturen. Allègre knikt goedkeurend, bromt merci en veel succes met ons journal. Ook bij de Col d’Aubisque wacht ons een verrassing: een ravijn waar vale gieren cirkelen. Ze speuren naar marmotten en andere kleine dieren, maar die laten zich niet zien. We horen alleen het gefl uit van hun waarschuwingsroep. Ondertussen lopen we voorzichtig tussen de paarden door die hier overal opduiken. Na je fi etstocht verdient het aanbeveling in een spa de vermoeidheid van je af te spoelen. Bij Balnea in Génos ontspan je onder de massagestralen in de Romeinse baden, de jacuzzi, hammam of het buitenbad in Japanse onsenstijl, balnea.fr.
Vallée de Campan
Zo ervaar je zelf het herdersleven van dichtbij
Op de fl ank van de berg Monné, op zo’n duizend meter hoogte, ligt de schapenboerderij La Vie d’Estive. Eigenaren en herders Yann en Cedric ontvangen gasten voor een maaltijd of een verblijf waarbij je de handen uit de mouwen kunt steken. Dat is vooral leuk in het voorjaar, als je met de schapenkudde de jaarlijkse tocht naar de bergweiden kunt maken en blijft logeren in een berghut. Je helpt bij het hooien, het scheren en het verzorgen van de lammeren terwijl de patou, de Pyrenese berghond van Yann en Cedric, een oogje in het zeil houdt. De diersoort wordt tegenwoordig weer ingezet om de kuddes te beschermen tegen wolven, kleine roofdieren en loslopende honden. Hij ziet er aaibaar uit, maar blijf als hij aan het werk is vooral op afstand. De hond is in de kudde geboren en zal aanvallen als hij vindt dat zijn ‘soortgenoten’ gevaar lopen. Een overnachting en maaltijd bij La Vie d’Estive is beschikbaar vanaf € 35, viedestive.com.