Australië: Zoek het avondtuur op in Tasmanië image
Lkoedam

Australië: Zoek het avondtuur op in Tasmanië

Het is inmiddels twee jaar geleden dat ik voor een Columbus-reportage in Tasmanië was, en ik moet gauw weer eens terug. Het is een van de kleinste deelstaten van Australië, maar nog altijd twee keer zo groot als België en de mogelijkheden voor outdooravontuur lijken er eindeloos. Voor mijn volgende trip plan ik in ieder geval een zeekajaktocht bij de ruige kustlijn in het zuidwesten van het eiland in. Er is geen betere manier om de dramatische rotspartijen, diepe inkepingen en wilde rivieren te ontdekken dan peddelend door het water, dat je slechts met pelsrobben deelt. Het lokale bedrijfje Roaring 40°s Kayaking organiseert drie- tot zevendaagse all-inclusive wildernisexpedities. Een deel van de route voert door de kloof tussen de baaien van Bathurst Harbour en Port Davey, onlangs verkozen tot een van ’s werelds spectaculairste zeekajaktochten. Kijk voor expeditiedata in 2017 op roaring40skayaking.com.au.



Three Capes track (Foto: © Tasmanie Parks and Wildlife Service)





Zelfs in de Tasmaanse hoofdstad Hobart is de natuur nooit ver weg. Binnen dertig minuten rijd je vanuit het centrum naar de top van Mount Wellington, die ook wel bekendstaat als Kunanyi. Mede door de toegankelijkheid en de gratis entree is de  berg een geliefde plek voor stads- bewoners, die er komen picknicken  of er hun barbecues uitstallen. Vanuit Hobarts buitenwijken loopt een wirwar aan wandelpaden bergopwaarts. Een spannendere manier om de top te bereiken is in het zadel van een mountainbike of paard. Of wat te denken van een kaarsrechte hike omhoog? Hoog op de berg vind je The Organ Pipes (Orgelpijpen), steile vulkanische kliffen die je via een veeleisende klim kunt trotseren, wellingtonpark.org.au.



De vierdaagse Three Capes Track was nog niet af toen ik in Tasmanië was en is reden genoeg om terug te gaan. De wandeltocht van en naar de voormalige strafkolonie Port Arthur volgt 46 kilometer lang zo veel mogelijk  de ruige kust van het Tasmaanse Schiereiland. Wandelaars worden opgehaald door een boot en na anderhalf uur varen afgezet bij het beginpunt van de trail. Langs de route staan drie speciaal ontworpen houten wandelaarshutten, uitgerust met een keuken, comfortabele slaapvertrekken (met matrassen) en een panoramisch uitzicht over het randje van het Tasmaanse Schiereiland, vanaf ¤ 340, inclusief drie overnachtingen en vervoer naar beginpunt, threecapestrack.com.au.