Op ontdekkingstocht in Jeruzalem en Tel Aviv image
Lkoedam

Op ontdekkingstocht in Jeruzalem en Tel Aviv

Een beetje insider weet: Israël is niet alleen een land van monumenten en fascinerende geschiedenis, maar ook van het grote genieten. Van lekker eten, hippe winkels en relaxte strandcultuur. Zo ga je op ontdekkingstocht in Israëls zustersteden Tel Aviv en Jeruzalem!



Geraak in hogere sferen in Jeruzalem (Foto: Noam Chen, Flickr, © Ministry of Tourism)



Met Tel Aviv en Jeruzalem maak je in Israël twee inspirerende citytrips voor de prijs van één: de twee steden liggen immers op slechts een uurtje rijden van elkaar en zijn perfect te combineren. Je vliegt vanaf Nederland in een kleine 4,5 uur naar Israël en kunt gedurende een lang weekend al van alles bezichtigen en ontdekken. Dit zijn onze insidertips!



De hotspots van Jeruzalem



In Jeruzalem vloeit oud en nieuw moeiteloos samen. De Oude Stad herbergt alle wereldberoemde monumenten en heilige plaatsen, zoals de Klaagmarkt, de Heilig Grafkerk en de grote moskees. De Nieuwe Stad ontstond zo’n honderdvijftig jaar geleden en is een moderne metropool waar je de beste restaurants, hipste boetiekwinkels en bijzonderste uitgaansgelegenheden vindt.



Lekker eten en drinken



Elke rechtgeaarde foodie stevent allereerst af op Shuk Mahane Yehuda, de grotendeels overdekte markt waar meer dan 250 kooplui verse groente en fruit, brood, kazen en wijn verkopen. Ook hét adres voor een goede falafel, shoarma of smoothie. Slenter ook een middagje of avondje door de chique wijk Rehavia, die bekendstaat om zijn uitmuntende restaurants en bars, waaronder Sushi Rehavia. Je kunt hier zowel de beste sushi en Aziatische gerechten van de stad proeven, idealiter in de gezellige binnentuin. Een al even grote culinaire hotspot is First Station. In dit voormalige treinstation zijn een groot aantal bijzondere restaurants neergestreken met een veelal mediterrane keuken, maar je kunt er ook terecht voor kunsttentoonstellingen en een druk evenementenagenda.





Dompel jezelf onder in de geschiedenis van Jeruzalem (Foto: Noam Chen, Flickr, © Ministry of Tourism)



Lekker shoppen en kunst kijken



Design- en kunstliefhebbers maken een pitstop bij de Bezalel Academy, de eerste kunstacademie van Israël. Er vinden continu inspirerende tentoonstellingen en events plaats, De omliggende Bezalel Street is het epicentrum van boetiekmodewinkels en kunstgaleries in Jeruzalem. Nog meer avantgarde kunst vind je in Agripas 12, een verzamelgebouw voor de meest toonaangevende galeries van de stad. Aan het eind van de dag doe je nog een drankje en geniet je van het uitzicht op de Oude Stad vanaf de Rooftop Outdoor Lounge & Restaurant op het dakterras van boetiekhotel Mamila.



Lekker middagje op het strand



Toegegeven, het strand ligt in Jeruzalem niet voor de deur zoals in Tel Aviv. Maar wie heeft de Middellandse Zee nodig als je per auto in no time aan de Dode Zee ligt? Onze favoriet is het noordelijk gelegen en bijzonder goed georganiseerde Mineral Beach. Hier kun je onder andere uitblazen in een natuurlijk zwavelbad, een spa en een poel waar je je kunt dompelen in de helende zwarte modder van de Dode Zee. 





Combineer unieke energie met joie de vivre in Tel Aviv (Foto: Dana Friedlander, Flickr, © Ministry of Tourism)



De hotspots van Tel Aviv



Booming Tel Aviv, de tweede stad van Israël, heeft stranden, een (gay-friendly) nachtleven en een culinaire scene waar menig ander wereldstad rode oortjes van krijgt. En dat allemaal op loopafstand. De aantrekkingskracht van de metropool laat zich raden: de centrale ligging aan de Middellandse Zee, de liberale en wereldse bevolking en de vele aangename stadsbuurten zijn slechts enkele factoren. Als bezoeker kun je je vergapen aan de grootste collectie Bauhaus-architectuur ter wereld, lekker luieren op een van de vele stranden en vervolgens uitgaan in restaurants, bars en clubs die de mediterrane joie de vivre combineren met een energie die volledig uniek is. 



Lekker eten en drinken 



Wil je iets typisch Israëlisch proeven, loop dan richting strand en ga tafelen bij Yotvata in Town. Hier worden salades, blintz, kaasplankjes en pannenkoeken met ingedriënten uit een befaamde kibboets geserveerd. Voor lekkere hapjes is ook de Hakarmel-markt een must. Sla hier lekkernijen als olijven, borekas, vers brood en fruit in. Of ga naar Levinsky-markt in de hippe uitgaanswijk Florentin, waar Turkse, Griekse en Roemeense lekkernijen aan de man worden gebracht. Absolute must voor foodies is tevens Hatachana, een oud treinstation dat tegenwoordig dienst doet als populaire eet- en winkelplek. Bij Vicky Cristina krijg je tapas en sangria geserveerd onder de schaduw van een oude ficusboom.





Sluit de dag af op het strand van Tel Aviv (Foto: Dana Friedlander, Flickr, © Ministry of Tourism)



Lekker shoppen en kunst kijken



De houten promenade van Tel Aviv Port Namal, het havengebied, is de hele dag populair en heeft de buurt eromheen meegezogen in de vaart der volkeren. ’s Avonds ontpopt het havengebied zich tot het hipste uitgaansgebied van de stad, met een indrukwekkende verzameling beautiful people. Do as the locals do en ga aan de cocktails. Kledingkoopjesjagers zetten koers naar de Bezalelmarkt bij King George Street, de vlooienmarkt Shuk Hapishpeshim tussen Jeffet Street en Jerusalem Boulevard voor vintage kleren, retro huiswaar, antiek en bona fide rommel. In Tel Aviv kun je het evenmin na laten het dak op te gaan. Sluit je dag af met een drankje en een hapje af op het buitenterras van het überhippe boetiekhotel Brown TLV.



Lekker middagje op het strand



De westelijke rand van Tel Aviv aan de Middellandse Zee is feitelijk één groot strand, maar is opgedeeld in stukken die voor ieder (families, singles, feestgangers, rustzoekers) wat wils bieden. Onze favoriet: Gordon Beach, een schoon, centraal strand dat in de ochtend nog niet al te druk is. Je kiest een ligstoel in het zand bij strandtentje Lala Land, waar je met de voeten in het zand van een prima en betaalbaar ontbijtje/brunch/lunch kunt genieten: een frisse salade, watermeloen en/of een heerlijke chocoladesoufflé. 



Dit artikel is in samenwerking met Go Israël samengesteld: