Vlucht geannuleerd? Zo krijg je sowieso je geld terug
Je leest en hoort het de laatste tijd geregeld op het nieuws: staking van het luchtvaartpersoneel. Maar wat houdt dit eigenlijk in? En wat betekent het voor je vlucht? Wist je bijvoorbeeld dat je in sommige gevallen niet eens je geld terugkrijgt voor een geannuleerde vlucht?! Dit moet je weten.
De afgelopen tijd is het goed raak met stakingen en er zijn er meer op komst (Foto: Jeff Turner, Flickr)
Waar werd er gestaakt?
Op Schiphol was het in 2016 een aantal keer raak. Door stakingen werd meermaals het hele vluchtschema in de war geschopt. Ook in de rest van Europa lijkt het luchtvaartpersoneel ontevreden. Zo weigerde het grondpersoneel op de Berlijnse luchthavens Tegel en Schönefeld begin maart 2017 om hun werk uit te voeren. Als gevolg werden vrijwel alle vluchten van en naar de Duitse hoofdstad geannuleerd. Het was toch al niet zo'n beste maand want door andere stakingen moest Finnair 104 vluchten annuleren en Franse vliegvelden maar liefst 1500 door werkweigering van de luchtverkeersleiding.
Waar wordt er gestaakt?
De problemen zijn nog niet van de baan, want ook voor april 2017 staan al verschillende stakingen op de planning. Zo kondigde het personeel van luchtvaartmaatschappij Alitalia aan op 5 april te gaan staken en het vliegveldpersoneel in heel Italië op 21 april. Als je deze maand van of naar Italië of met Alitalia vliegt moet je dus extra goed opletten. In Frankrijk verwacht men deze maand wederom stakingen van de Franse luchtverkeersleiding. Ze zetten hun staking door omdat de geschillen in eerdere stadia niet werden opgelost. Ook passagiers van Lufthansa en British Airways moeten de komende tijd waakzaam zijn. Deze maatschappijen hebben te maken met actieve vakbonden die regelmatig stakingen organiseren.
Waar heb je recht op?
In het geval van een fikse vertraging heb je meestal wel recht op een vergoeding. Maar een staking valt net als extreme weersomstandigheden, terrorisme en vulkanische aswolken bij de meeste airlines onder de noemer 'overmacht'. En overmacht wordt niet vergoed! Maar laat je niet direct uit het veld slaan. Luchtvaartmaatschapijen laten je namelijk geloven dat álle stakingen onder 'overmacht' vallen, terwijl dit alleen voor onaangekondigde stakingen geldt. Met andere woorden: als jij kunt aantonen dat jij de dupe bent geworden van een geplande staking kun je gewoon een vergoeding claimen. Het vergt wél doorzettingsvermogen, want maatschappijen zijn geneigd om niet direct toe te geven. Het missen van een eventuele aansluitende vlucht bij een ándere maatschappij die niet als onderdeel van dezelfde vlucht is geboekt, wordt sowieso niet terugbetaald.