10 cruciale supertips om niet ziek te worden op reis image

10 cruciale supertips om niet ziek te worden op reis

Zal je net zien, ben je lekker aan het genieten van je welverdiende vakantie, word je doodziek. Met deze handige tips voorkom je dat je de hele vakantie ziek op bed ligt.

1. Drink water uit de fles

Voor locals is het drinken van kraanwater doorgaans geen probleem, maar als reiziger ben je niet gewend aan de bacteriën in het water. Drink daarom alleen water uit fles, óók tijdens het tandenpoetsen. Zelfs ijsklontjes zijn riskant, want eet- en drinkgelegenheden - ook de dure! - gebruiken vaak kraanwater voor hun ijsblokjes. Schroom niet om even navraag te doen. Of bestel je drankje zonder ijs. 

 

2. Weet wat je eet

Toe aan een salade met sla? Wees voorzichtig! Sla en andere ongekookte groentes worden niet zelden gewassen met kraanwater. Ook op deze manier loop je dus het risico op voedselvergiftiging. Hetzelfde geldt voor geschilde fruitsoorten. Eet daarom alleen fruit dat je zelf nog moet schillen. Nog een tip: eet alleen verpakt ijs en geen schepijs. Schepijs wordt op veel plekken gemaakt van kraanwater. Let er ten slotte op dat je alleen verse maaltijden krijgt en geen opgewarmde; hier hebben zich in de tussentijd allerlei bacteriën in kunnen nestelen.

 

3. Weet waar je eet

Niet alleen hetgeen wát je eet maar ook wáár je eet is belangrijk. Dit betekent niet dat je voorzichtig moet zijn met street food. Integendeel! Hier zie je tenminste hoe het eten wordt klaargemaakt. Tekenen van goede kwaliteit: afgedekt voedsel, handschoentjes voor de verkoper en een gloeiendhete bakplaat die constant gebruikt wordt. Hoge temperaturen doden immers bacteriën. 

 

4. Was je handen

De hygiëne van de kok is belangrijk, maar ook zeker die van jezelf. Veel reizigers worden ziek doordat ze hun handen niet wassen voordat ze iets te eten halen bij een eetkraam. Was daarom altijd je handen voordat je iets eet of zorg dat je desinfecterende handgel bij je hebt.

 

5. Vul je voedingstekorten aan

Mocht je ondanks alle tips alsnog een voedselvergiftiging oplopen, zorg er dan voor dat je veel blijft drinken – fleswater – en laat zuivelproducten even staan. Handig om mee te nemen zijn diarreeremmers en ORS. ORS vult je voedingstekorten aan wanneer je ziek bent. Neem dit echter alleen als je veel vocht en voedingsstoffen bent verloren. En verder niet getreurd; van een voedselvergiftiging knap je doorgaans binnen enkele dagen op.

 

6. Bereid je goed voor

Ieder land heeft zo zijn eigen ziektes. Dat is niet erg, maar je moet je wel goed voorbereiden. Check daarom ruim voor vertrek bij een (reis)arts welke vaccinaties je nodig hebt. Als je naar een malariagebied afreist mogen malariatabletten, DEET en een klamboe uiteraard niet ontbreken in je baggage. Ook essentieel voor in je reiskit: paracetamol en een ontsmettende zalf zoals calendulan of nestacyl.

 

7. Neem voorzorgsmaatregelen tijdens de vlucht

Gezond blijven op reis begint al in het vliegtuig. Zo is uitdroging gemakkelijk te voorkomen door voldoende te blijven drinken - liever geen alchohol of cafeïne. Voor de bloedsomloop is het goed om zo nu en dan eens op te staan en door het gangpad te lopen. 

 

8. Acclimatiseer

Neem bij aankomst de tijd om te wennen aan de hitte of andere tijdzone. De plotselinge verandering brengt je lichaam immers in de war. Drink daarom voldoende water en onderneem niet meteen te veel. Probeer als het even kan je (slaap)ritme aan door pas 's avonds te gaan slapen en niet overdag. Ligt je eindbestemming op grote hoogte? Bouw de hoogte dan rustig op en reis niet direct naar het hoogste punt. De lucht in de bergen is anders dan je gewend bent, waardoor je duizelig, zwak en ziek kunt worden.

 

9. Voorkom een zonnesteek

Heerlijk, dat zonnetje op vakantie. Let wel goed op en smeer je altijd goed in met zonnebrandcrème om te voorkomen dat je verbrand. Drink voldoende water, ga op het heetst van de dag niet de volle zon in en draag een petje of hoedje. Zo geniet je van de zon en wordt je niet geveld door een zonnesteek!

 

10. Blijf actief

Dit is een advies dat algemeen geld om gezond te blijven en ook zeker van toepassing is op reis: blijf bewegen. Voldoende beweging draagt bij aan de algemene gezondheid en aan een beter immuunsysteem. Zo loop je dus minder risico op een infectie.