5 Blue zones: hier moet je naartoe als je lang wilt blijven leven
Honderd kaarsjes uitblazen. Voor bewoners van zogenaamde Blue Zones is het allesbehalve ondenkbaar. Het geheim? Uiteraard een goed dieet, maar ook seks, dutjes, goede vrienden en wijn. Heel. veel. wijn ... Dit zijn de 'blauwste' geografische gebieden op aarde.
In 2004 ging avonturier Dan Buettner in samenwerking met
National Geographic en een groep wetenschappers op zoek naar
plekken waar mensen op raadselachtige wijze ouder worden dan
gemiddeld. In vijf geografische gebieden was dit het geval. Ze
doopten het verschijnsel om tot een Blue Zone. Van de
levensstijl van deze oudjes kunnen wij nog wat leren!
1. Sardinië, Italië
In Sardinië weten ze wat goed leven is. Foto: Getty Images
Het Italiaanse eiland Sardinië neemt een belangrijke rol in in de totstandkoming van Blue Zones. Maar liefst tachtig procent van de Blue Zone-inwoners stamt namelijk af van de eerste Sardiniërs en bij veertig procent van hen is het M26-gen aanwezig. Ergens in deze genetische code bevindt zich een combinatie die lang leven stimuleert - tig inwoners zijn ouder dan honderd. De aanwezigheid van het gen maakt ze tevens in verhoogde mate immuun tegen ziektes als malaria en diabetes. Hoewel de geschiedenis leert dat sommige Sardiniërs zijn uitgevlogen, droeg de isolatie van het eiland eraan bij dat het gen grotendeels behouden bleef voor het eiland. Wat ook meespeelt is dat de eilandbewoners er een traditionele, actieve leefwijze op nahouden. Zo vissen ze en doen ze nog aan jagen en verzamelen. Bovendien zijn ze niet vies van een glaasje wijn.
Tip van communitylid Pdanielse: ‘De Magdalena-eilanden voor de noordoostkust van Sardinië zijn een bezoek meer dan waard. Vanuit het nabijgelegen plaatsje Palau kunt je de boot nemen naar deze prachtige eilandengroep, dat is uitgeroepen tot nationaal park. Je zult ogen tekortkomen op de eilanden Spargi, Budelli, Razzoli, Santa Maria, La Maddalena, Santo Stefano en Caprera.’
2. Ikaria, Griekenland
De typisch Ikariaanse pannenkoek zou levensduurverlengend moeten werken. Foto: Getty Images
Het Griekse eiland Ikaria, net buiten de kust van Turkije, is grotendeels geïsoleerd van de rest van Griekenland. Daardoor hebben de inwoners een unieke levensstijl ontwikkeld. Het dieet van de eilandbewoners bestaat voor een groot deel uit aardappelen, bonen en horta, een verzameling aan groene groentes. Deze maaltijd wordt doorgaans genuttigd met een glaasje rode wijn, die het eten beter opneemt. Het leidt gemiddeld genomen tot acht extra jaren en dementie komt er nauwelijks voor.
3. Loma Linda, Californië, Verenigde Staten
De kerkgangers van Loma Linda zijn geheelonthouders. Zouden ze daarom zo lang leven? Foto: Wikimedia commonsLoma Linda ligt ten westen van Los Angeles. Op deze plek stichtten de zevendagsadventisten rond 1840 hun kerk. Centraal in dit geloof staat een gezonde leefwijze. En dat is te merken, want ze volgen een vegetarisch dieet en zijn verzot op sporten. Ze leven hierdoor gemiddeld tien jaar langer. Grote uitzondering ten opzichte van de andere Blue Zones: de aanhangers van de kerk roken niet en ze drinken geen alcohol.
4. Nicoya, Costa Rica
In zo'n paradijselijke omgeving wil je wel oud worden, toch? Foto: Getty ImagesNet ten zuiden van de grens met Nicaragua ligt het Costa Ricaanse schiereiland Nicoya. De omstandigheden zijn er ideaal, want het is er economisch stabiel en de gezondheidszorg is er uitstekend. Maar de grootste stimulator van ouderdom in het gebied is - geloof het of niet - het hebben van een levensdoel. Dit resulteert onder inwoners in een positieve instelling en een actief leven. Ook zijn de mensen zeer sociaal; ze maken deel uit van een sterke sociale gemeenschap van vrienden en familie.
Tip van communitylid Kittyvdsteege: ‘Barra Honda is een onbekend nationaal park in de buurt van Nicoya. Naast de vele jungles, regenwouden en vulkanen die Costa Rica kenmerken, biedt dit park een mooie afwisseling. Samen met een gids loop je door de bossen naar de grot toe. Hier daal je met een ladder zeventien meter af en word je rondgeleid door de drie 'kamers' van de grot. Zeker de doorgang naar de laatste kamer (die niet voor niks 'geboortekanaal' genoemd wordt) moet je behoorlijk klimmen en klauteren om door te kunnen naar het diepste punt van de grot, dertig meter ondergronds.'
5. Okinawa, Japan
Het gemeenschapsgevoel in Okinawa houdt ouderen in leven. Foto: Getty Images
Ten zuiden van Japan ligt een eilandketen die al geruime tijd bekendstaat om de lange levensduur van de inwoners. De oudste oudjes wonen op Okinawa. Nergens anders ter wereld worden vrouwen ouder dan hier. Inwoners van dit eiland worden haast nooit getroffen door hartziektes en dementie. Het geheim lijkt te zitten in de moai, sociale groepen waar de inwoners van kinds af aan bij horen. Deze sociale groepen houden levenslang contact en steunen elkaar door dik en dun. Het andere geheim is de ikigai, de drijvende kracht van een duidelijk doel in het leven.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!