Begin je reis stressvrij met onze 8 beste autohuurtips image
Lkoedam

Begin je reis stressvrij met onze 8 beste autohuurtips

Bijna nergens zitten zoveel haken en ogen aan als aan een autohuurcontract. Gelukkig ben je verhuurbedrijven met deze zeven insider tips te slim af!



Een huurauto geeft je enorm veel vrijheid. Maar kan ook stress opleveren (Foto: © Columbus Travel)



1. Time je autohuur slim



Wist je dat autohuur altijd per 24 uur gaat? Handig om te weten, want door de ophaal- en inlevertijden daar op af te stemmen kun je goedkoper uit zijn. Land je om 14.00 uur en huur je de auto voor een week, boek dan vanaf 14.30 uur op dag 1 tot 14.30 uur op dag 8. Je betaalt dan voor 7 volle huurdagen. Geef je aan dat je de auto om 16.00 uur inlevert, dan betaal je voor die anderhalf uur een volle dag extra. Puzzelen met de tijden loont dus en kan zomaar een dag autohuur besparen.



2. Boek ruim van tevoren



Vakantie geregeld, vlucht geboekt. En de huurauto? Ach, die reserveer je over een paar maanden wel … Maar wist je dat hoe langer je wacht met reserveren, hoe duurder de auto meestal wordt? Bovendien heb je de ruimste keuze als je je huurauto vroeg vastlegt. Prettig, zeker als je op zoek bent naar een bepaald model zoals een cabrio, jeep of minivan. Verhuurders hebben een beperkt aantal auto’s op voorraad en als die opraakt gaat de prijs omhoog. Totdat de auto’s helemaal op zijn, want dat kan ook in het hoogseizoen. Op tijd boeken is dus echt een aanrader. Via deze link krijg je als Columbus-abonnee € 25 korting per boeking. 



3. Check de borgsom vooraf



Het zal je maar gebeuren: bij de verhuurbalie blijkt de waarborg van de huurauto zo hoog te zijn dat je niet genoeg krediet hebt op je creditcard! Op sommige populaire autohuurbestemmingen kan de waarborg inderdaad flink oplopen, soms tot wel € 2.000. Check vooraf dus goed hoe hoog de waarborg zal zijn en of je genoeg ruimte op je creditcard hebt. Neem desnoods een extra creditcard mee, wel op bestuurdersnaam uiteraard. Of kies voor het Geen waarborgpakket van Sunny Cars, dan hoef je je nergens meer druk om te maken. Ook handig als je helemaal geen creditcard hebt, maar toch een auto wilt huren.



4. Kies waar nodig voor een maatje meer



Dat je een huurauto nodig hebt om die leuke plaatsen te bereiken, wist je al. Maar welke auto kies je? De kleinste – en goedkoopste – klinkt aantrekkelijk maar dat is niet altijd zo. Ga je er bijvoorbeeld de bergen mee in? Dan kun je toch beter voor een maatje meer gaan. Een auto met wat meer vermogen rijdt niet alleen fijner in bergachtig gebied, hij is ook veel zuiniger. En dat scheelt weer in de benzinekosten.





Wilde, desolate gebieden zoals Idaho zijn ideaal om per auto te ontdekken (Foto: © Columbus Travel)



5. Laat je niet misleiden door tanktrucs



Het klinkt zo mooi, je huurauto ophalen met een volle tank en hem leeg weer inleveren. Maar in de praktijk kan dit heel anders uitpakken en zitten hier verborgen kosten aan. Sommige lokale autoverhuurders rekenen namelijk absurd hoge bedragen voor een volle tank en de servicekosten voor het aftanken. Met deze en andere trucs verdienen ze graag een extraatje. Veel klantvriendelijker is de tankregeling FF (full-full), waarbij je de auto inlevert met dezelfde benzinestand als waarmee je hem ophaalde. Meestal is dat vol-vol. Je hebt de benzinekosten dan volledig zelf in de hand. Ga je de prijzen vergelijken voor een huurauto? Let dan zeker op de aangeboden tankregeling. Want die kan het verschil maken!



6. Sta open voor shuttle service



Ideaal: direct vanuit het vliegtuig de huurauto in stappen. Want zo garandeer je een snelle vakantiestart. De meeste mensen halen hun huurauto dan ook het liefst op op de luchthaven. Maar wist je dat veel verhuurbedrijven zowel ‘desk at airport´ als ‘shuttle service’ aanbieden? In het geval van de eerste optie heeft de verhuurder een balie op de luchthaven. Je kunt je dan aan de balie melden om het huurcontract te tekenen en de auto staat op een nabijgelegen parkeerplaats voor je klaar. In het geval van shuttle service word je eerst met een busje naar een kantoor vlak bij de luchthaven gebracht. Dat kan in kosten schelen en hoeft nauwelijks extra tijd te kosten; de wachttijd voor een shuttlebusje is meestal niet lang en het ritje duurt hooguit tien minuten. Er is dus geen reden om huiverig te zijn.



7. Boek een Premium- of Express-pakket



Net als jij ontdekken veel vakantiegangers de omgeving per huurauto. Je bent dus niet de enige die een auto gaat ophalen. Zeker in het hoogseizoen kan wachten in de rij bij de balie je veel kostbare vakantietijd kosten. Voor wie snelle afhandeling zeker wilt stellen, zijn er speciale pakketten, zoals het Premium- en Express-pakket van Sunny Cars. Hiermee krijg je voorrang bij de verhuurbalie, waar het huurcontract als ingevuld voor je klaarligt. Soms is er zelfs een aparte balie voor Express- en Premium-klanten. Als extraatje krijg je bij een Premium-boeking bij Sunny Cars ook nog gegarandeerd een jonge huurauto mee.



8. Wanneer moet je schoonmaakkosten voor je huurtauto betalen?



De vakantie zit erop en je levert de huurauto in. De verhuurder checkt zowel de binnen- als de buitenkant. Is het interieur netjes en zitten er geen vlekken in de bekleding? Niks aan de hand. Zit de auto aan de buitenkant onder de modderspatten? Geen probleem. Iedere huurauto gaat altijd even door de wasstraat voordat hij opnieuw wordt verhuurd. Schoonmaakkosten zijn, net als alle benodigde verzekeringen, inbegrepen in de all-in formule van Sunny Cars. Echter, heb je zoveel vuil veroorzaakt en is een hardnekkige reiniging of extra werk nodig om de auto schoon te krijgen? Dan kun je erop rekenen dat deze kosten doorbelast worden.



Deze tips zijn opgesteld in samenwerking met Sunny Cars. Handig om te weten: Sunny Cars heeft flexservice. Hiermee kun je je autohuur tot vier uur voor aanvang annuleren.